In schimb, doua treimi dintre votanti au aprobat proiectele de lege privind reforma dreptului de azil si autorizarea notiunii de preinstalare. Lansata de un grup fara apartenenta politica, initiativa populara "pentru un venit de baza neconditionat" propunea ca toti elvetienii, precum si strainii cu domiciu stabil de minim cinci luni in acesta tara, sa primeasca lunar suma de 2500 franci elvetieni in cazul adultilor, chiar daca au sau nu serviciu, si 650 de franci pentru fiecare minor.

De precizat ca salariul mediu in Elvetia este de 6000 de franci elvetieni pe luna. Generozitatea acestei oferte nu i-a sedus insa pe elvetienii, care nutresc un respect deosebit pentru munca. O realitate confirmata, printre altele, si de rezultatul referendumului din 2012, cand elvetienii au respins, de teama ca nivelul competitivitatii lor sa nu scada, prelungirea concediului platit de la 4 la 6 saptamani.

"Elvetienii au judecat in mod realist duminica", a comentat analistul politic Andreas Ladner, de la Universitatea din Lausanne. "Sa fii platit fara sa muncesti, ar fi fost un mare pas. Initiativa nu a fost foarte clara, era mai degraba o sursa de alimentare a unor dezbateri", a apreciat el.