"Comisia regretă această decizie având în vedere tendinţa generală de scădere a numărului de solicitări de permise de şedere din partea cetăţenilor europeni", a adăugat oficialul UE.

Libera circulaţie a muncitorilor între Elveţia şi Uniunea Europeană este reglementată printr-o serie de acorduri bilaterale, însă o aşa-numită "clauză de salvgardare" permite Elveţiei să reintroducă, în mod unilateral, o limită cu privire la numărul de noi permise de şedere eliberate dacă numărul persoanelor care ajung în Elveţia depăşeşte un anumit nivel.

Potrivit datelor comunicate de către autorităţile elveţiene, în perioada iunie 2016 - mai 2017 au fost acordate aproximativ 3.900 permise de şedere de tip 'B' pentru cetăţenii români şi bulgari, cifră care depăşeşte pragul mediu al ultimilor trei ani, de 1.024 de permise.

În aceste condiţii, Guvernul elveţian a decis miercuri să limiteze la 996 numărul de noi permise de şedere de tip 'B' (durată de şedere între 1 şi 5 ani), care vor fi eliberate pentru muncitorii români şi bulgari în următoarele 12 luni.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că partea elveţiană a arătat că măsura nu singularizează România, ea fiind aplicată de Elveţia în 2012 pentru statele membre nou intrate în UE şi în 2013 pentru celelalte state membre UE, noteaza agerpres.