« Aurul elvetian trebuie salvat ! » Initiativa populara, lansata de Uniunea democratica de centru, a obtinut 106.052 de semnaturi. Ca atare, ea va fi supusa « votului », adica unui referendum legat de acest subiect.

Mai corect, va fi un vot de interdictie pentru banca centrala de a vinde din rezervele sale de aur. In plus, toate stocurile institutiei trebuie repatriate in urmatorii doi ani. Si inca o obligatie : cel putin 20% din activele bancii sa fie in aur. O cifra care, astazi, ar fi de 10%, potrivit Dow Jones Newswire.

Ca volum, aceste stocuri de metal galben se ridica la 1.040 tone, conform datelor Financial Times. Un nivel ramas neschimbat din 2008. In schimb, la sfarsitul anilor 1990, Banca centrala a Elvetiei detinea 2.590 de tone de aur.

Reprezentantii bancii s-au declarat preocupati de efectele acestei initiative asupra politicii monetare. Dupa cum a explicat un economist contactat de Dow Jones Newswire, « nu atat vanzarea de aur nelinisteste, mai problematica este obligativitatea de a pastra 20% din activele sale in acest metal ».