"Intrarea unui milion de ucraineni arată că demografia nu este un destin. Presiunile dezinflaţioniste de pe piaţa muncii vor contribui la reducerea inflaţiei şi vor permite ca dobânzile să rămână la un nivel scăzut pentru o perioadă mai lungă de timp. În plus, temperarea îmbătrânirii populaţiei ca urmare a migraţiei va contribui la o creştere mai mare pe termen lung", a comentat Tomasz Wieladek, economist la Barclays Plc.

Daca migrantii din Siria si Africa de Nord  vin in Occident pentru a scapa de conflictele armate din tarile lor, ucrainenii prefera Polonia pentru salariile mari şi accesul relativ facil la piaţa muncii. În aceste condiţii, numărul ucrainenilor absorbiţi de Polonia este comparabil cu numărul total al migranţilor care au ajuns în Germania.

Cu toate ca numărul lucratorilor ucraineni din Polonia a atins nivelul record de 1,3 milioane anul trecut, aproape jumătate din angajatori vor in continuare ucraineni, care sunt mai disponibili decat muncitorii polonezi, este concluzia unui sondaj derulat în ianuarie în rândul a 300 de companii. În plus, aproape 40% din firmele care activează în vânzări sau servicii se bazează pe muncitorii ucraineni, susţine firma de recrutare şi resurse umane Work Service SA care a realizat studiul, scrie agerpres.

"Polonia urmează să demareze o serie de mari proiecte de investiţii. Fără muncitorii din Ucraina, riscul ca unele companii să îşi rateze planurile devine şi mai mare", a declarat directorul Work Service, Maciej Witucki.

Uniunea antreprenorilor şi angajatorilor polonezi estimează că în următorii 20 de ani Polonia va avea nevoie de alţi cinci milioane de muncitori pentru a menţine creşterea economică. Aceasta în condiţiile în care Polonia ar urma să beneficieze de fonduri europene de dezvoltare în valoare de 100 de miliarde de euro în următorii cinci ani iar dacă oferta de mână de lucru se va reduce economia riscă să aibă de suferit.