Una dintre cele mai mici tari arabe (11.437 kilometri patrati, 2,4 milioane de locuitori, dintre care 90% din strainatate), Qatarul a refuzat sa fie integrat federatiei Emiratelor arabe unite in 1971, cand si-a dobandit independenta dupa 55 de ani de protectorat britanic. Guvernat de familia Al-Thani de la mijlocul secolului al 19-lea - actualul emir, seicul Tamim Ben Hamad Al-Thani, este pe tron din 2013, dupa abdicarea tatalui sau -, Qatarul si-a intensificat activitatea diplomatica odata cu Primara araba din 2011, sustinut de puternicul post de televiziune Al-Jazeera.

Dar sprijinul acordat Fratilor musulmani in Tunisia sau Egpt, dar si miscarii Hamas, in Gaza, au antrenat o prima criza regionala in 2014, cand Arabia Saudita, Emiratele arabe si Bahreinul si-au rechemat ambasadorii pe o perioada de opt luni.

Qatar are o Constitutie, adoptata prin referendum si in vigoare incepand din 2005, care nu autorizeaza partidelor politice, dar instituie principiul - niciodata aplicat - al alegerii a doua treimi din Consiliul consultativ, care numara 45 de membri. Pentru prima data, femeile au votat in 1999, in cadrul alegerilor municipale.

Investitii pe toate fronturile

Cu unul dintre cele mai ridicate venituri anuale pe cap de locuitor din lume - 138.480 de dolari in 2015, conform datelor Bancii Mondiale -, Qatarul s-a impus pe scena internationale prin investitii in multe domenii realizate in special de Qatar Investment Authority. Astfel, Qatar detine 17% din capitalul constructorului auto german Volkswagen si 10% din Empire State Building din New York.

In ultimii ani, el a investit aproape 46 miliarde de euro in Regatul Unit, cheltuieli care au vizat, printre altele, magazinele de lux Harrods si al doilea lant de supermarketuri din Marea Britanie, Sainsbury's. In Franta, Qatarul s-a axat in special pe fotbal, dar si in media.

Un campionat controversat

Qatar a demarat deja proiectul sau faraonic pentru Cupa mondiala de fotbal din 2022, ce presupune investitii de 200 de miliarde de dolari. Dar decizia adoptata in 2010 de Federatia internationala de fotbal (FIFA) de a atribui dreptul de organizatiei a acestei competitii Qatarului a ridicat si inca mai ridica numeroase semne de intrebare.

De altfel, justitia elevetiana si cea americana au anagajat deja investigatii menite sa stabileasca daca suspiciunile de coruptie in acest caz sunt sau nu adevarate. In paralel, organizatiile pentru apararea drepturilor omului critica conditiile de lucru oferite muncitorilor straini pe santierele Mondialului din 2022.

Gazele naturale, stalpul economiei

Membru al Organizatiei tarilor exportatoare de petrol, OPEC, Qatarul este, in acelasi timp, cel mai mare producator si exportator mondial de gaze naturale lichefiate si ocupa locul trei in lume dupa volumul rezervelor sale de gaze naturale.

Pentru a-si adapta economia la scaderea preturilor la hidrocarburi, bugetul de stat este in deficit incepand din 2016. Economia tarii continua sa creasca, dar intr-un ritm mult mai lent decat in trecut: 2,7% in 2015, fara de 4,4% in 2012.