"Donald Trump, preşedintele turc şi preşedintele rus actioneaza în logica relaţiilor în forţă, dar nu nu mă deranjează", a declarat Macron pentru Journal du Dimanche. Desi nu crede în "invectiva publică", tanarul politician, in varsta de 39 de ani, înţelege "să nu lase nimic să treacă de la el" în discutiile cu 'greii' acestei lumi. De aceea, el promite un "dialog exigent", "fără nicio concesie", cu omologul său rus, care menţine în ultimii ani relaţii tensionate cu Occidentul.

Cei doi vor vorbi, conform agendei de lucru, despre relaţiile franco-ruse,  despre lupta împotriva terorismului şi crize regionale, precum Ucraina, Siria sau Libia, isi vor expune.viziunile asupra viitorului Uniunii Europene. Macron si Putin au programata o întâlnire tete-a-tete, urmat de un dineu în formula largita, o conferinţă de presă comună şi inaugurarea unei expoziţii, eveniment folosit drept pretext pentru această întâlnire.

Expoziţia "Petru cel Mare, un ţar în Franţa" reînvie amintirea vizitei efectuata de Petru I, personalitate indragita de Putin, la Versailles în mai şi iunie 1717. De asemenea, liderul de la Kremlin va fi oaspetele noul uiCentru spiritual şi cultural ortodox rus, care dispune şi de o catedrală în stil rusesc, în centrul Parisului.

Potrivit presei franceze, Macron crede ca este necesar să se "vorbească cu Rusia" pe tema crizei siriene, pentru a "schimba cadrul de ieşire din criza militară" şi "construirea într-o manieră mult mai colectivă a unei soluţii politice inclusive". In opinia presedintelui francez, îndepărtarea occidentalilor în acest dosar, în avantajul procesului de încetare a focului mediat de Rusia, Iran şi Turcia, înseamnă "înfrângerea" lor.

"Rusia a invadat Ucraina", a afirmat Macron la încheierea sumiitului G7, în conditiile in care Moscova a negat cu vehementa orice implicare în conflict. Anterior, in campania electorala, Macron a subliniat ca "nu se numara printre cei care sunt fascinaţi de Vladimir Putin" şi că nu împărtăşeşte "valorile" acestuia. Nu intamplator, in mesajul sau de felicitare trimis tânărului omolog francez după alegerea sa, Putin a pledat pentru "depăşirea neîncrederii reciproce".

De altfel, Fiodor Lukianov, preşedintele Consiliului pentru politică externă şi de apărare, a apreciat ca, dupa toate probabilitatile, "partea rusa va incerca o iesire din impas". Oricum, "nu trebuie să avem aşteptări de la această vizită; ideea este ca cei doi să se cunoască şi să creeze o ambianţă pozitivă ...sau nu", adaugat analistul.

In acest context, senatorul american John McCain a avertizat că preşedintele Putin reprezintă o ameninţare mai mare pentru securitatea globală decât gruparea extremistă Statul Islamic (SI). "Da, SI poate comite lucruri oribile... Dar ruşii sunt cei care au încercat să distrugă fundamentele democraţiei şi anume să modifice rezultatul unor alegeri americane. Nu am văzut nicio dovadă că ar fi reuşit, dar au încercat şi încă mai încearcă", a afirmat senatorul republican.