Gazele naturale din Azerbaidjan vor fi folosite de Enel pentru a alimenta piața italiană, gazele naturale urmand sa fie transportate în Italia prin Conducta Transadriatică (TAP).

Acordul a fost semnat de Gianfilippo Mancini, Director al Diviziei de Producție și Gestiune a Energiei Electrice și de Rovnag Abdullayev, Președintele SOCAR, companie petrolieră și de gaze naturale deținută de statul Azerbaijan. Acordul va intra în vigoare în urma deciziei finale de investiție asupra proiectului Shah Deniz II, care va avea loc până la finalul anului 2013. Livrarea gazului natural va fi realizată începând cu anul 2019. 

Acest acord certifică relația foarte bună pe care am construit-o în timp cu consorțiul Shah Deniz și marchează un nou pas în strategia noastră de diversificare a surselor de gaze naturale. Acordul ne va permite să ne extindem și să ne optimizăm portofoliul de furnizori, de care vor beneficia clienții ‘Enel Energia’ de pe piața liberă din Italia”, a declarat Gianfilippo Mancini, Directorul Enel GEM, la semnarea contractului. „Mai mult, prin acest contract Grupul va contribui la consolidarea securității și a competitivității pe piața italiană de aprovizionare cu gaze naturale, în conformitate cu prioritățile politicii energetice italiene.”

Etapa a doua de dezvoltare a câmpului Shah Deniz se întinde la aproximativ 70 de kilometri de zona extrateritorială a sectorului Azerbaijan din Marea Caspică si va permite producția a 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale, ce se vor adăuga celor 9 miliarde deja produse în prima etapă de dezvoltare a câmpului. Prin intermediul acestei celei de-a doua etape, gazele azere vor fi pentru prima dată livrate în Europa.

Noul gaz va fi transportat prin intermediul unor conducte cu lungime de 3.500 de km prin Azerbaidjan, Georgia, Turcia, Grecia, Bulgaria, Albania și pe sub Marea Adriatică în Italia. Aceste conducte includ gazoductul Trans-Anatolian (TANAP) ce va transporta gaze în Turcia, precum și conducta TAP, care va transporta gaze din Turcia către Italia, prin granița cu Grecia, pe sub Marea Adriatică.