"Energia nucleară face parte din mixul energetic al României şi va face parte şi pe viitor. Alături de regenerabile, producţia de energie nucleară se încadrează în direcţia în care Europa s-a angajat, aceea de decarbonizare. Producţia de energie din surse nucleare este o energie free-carbon", a spus oficialul.

Ea a adăugat că subiectul construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va fi analizat în cadrul procesului de elaborare a Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, la care se lucrează în prezent.

"Nu vreau să mă pronunţ asupra reactoarelor 3 şi 4. Nu cred că este sănătos pentru România să punem carul înaintea boilor. Suntem în procesul în care vrem să definim strategia energetică. Ne-am propus nişte paşi şi vrem să urmăm aceşti paşi. Suntem în faza de dezvoltare a modelului matematic. Dar, vreau să repet, din perspectiva Ministerului Energiei, energia nucleară va face parte din mixul energetic al României şi în viitor. La nivel european, România se află în rândul ţărilor care susţin producţia de energie din surse nucleare", a subliniat secretarul de stat, citat de agerpres.

Popescu a amintit că România se află în acest an pe primul loc în lume în domeniul nuclear din punctul de vedere al factorului de capacitate.

"Ce avem în domeniul nuclear? Avem expertiză şi sunt mândră că această expertiză există în România şi trebuie să facem eforturi să o păstrăm, să o conservăm şi chiar să o dezvoltăm. Avem excelenţă în operare. Avem locul întâi pe partea de operare a unităţilor 1 şi 2. Acestea sunt aspecte de care trebuie să ţinem cont şi pe care se poate construi un viitor, sunt aspecte pe care le luăm în calcul în definirea strategiei energetice", a arătat Corina Popescu.

Ea a adăugat că România a finalizat de produs apa grea necesară pentru toate cele patru unităţi. "Important este să gestionăm acest produs pe viitor, iar aceasta este una dintre preocupări", a completat secretarul de stat. În ceea ce priveşte procesul de elaborare a strategiei energetice, Corina Popescu a precizat că va fi analizată situaţia fiecărui producător în parte, precum şi programele lor de investiţii.

"Legat de strategia energetică, suntem exact în momentul în care definitivăm datele de intrare pentru modelul matematic, practic se face o analiză vizavi de toate unităţile de producţie din România. Analizăm până când au licenţe, până când au drepturile de funcţionare şi condiţiile de mediu îndeplinite, ne uităm la programele de investiţii ale societăţilor şi vom ţine cont de capabilitatea lor de a efectua acele programe de investiţii. Este clar că România nu-şi asumă să acţioneze fără să îndeplinească în totalitate condiţiile de mediu cu toate grupurile pe care le are. Acestea sunt date de intrare, iar în această vară sperăm să avem şi rezultatele", a mai spus oficialul ministerial.

Ministerul Energiei şi-a propus elaborarea Strategiei Energetice a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, până în toamna acestui an.