Potrivit Corinei Popescu, Ministerul Energiei a comandat un studiu în urma căruia a venit cu aceste propuneri de modificări. "Odată cu studiul avem şi un model matematic. Am calculat astfel care va fi impactul în factura lunară (al modificărilor - n.r.). Pentru un consumator casnic cu un consum mediu, impactul va fi de 0,6 lei pe lună, iar, la un consumator mediu industrial, ajunge la 3,3 lei pe lună", a precizat Popescu.

Potrivit spuselor sale, ministerul a căutat să stabilească un echilibru între subvenţiile primite de energia regenerabilă şi contribuţiile plătite de consumatorii finali. Oricum, a adaugat Corina Popescu, aceste modificări vor trebui agreate cu Comisia Europeană înainte de a fi aplicate. Contribuţia consumatorilor pentru energia regenerabilă va creşte de la 42 de lei pe MWh în acest an la 47 de lei pe MWh anul viitor, respectiv cu 12%, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

"Principalele schimbări preconizate se referă la: (...) estimarea valorii medii a impactului la consumatorul final pentru anul 2017 la 47 RON/MWh - comparativ cu 42 RON/MWh în 2016 şi care potrivit calculelor efectuate în cadrul unui studiu independent va fi valoarea maximă pe toată perioada de valabilitate a schemei. Trendul impactului la consumator este descendent pe perioada de valabilitate a schemei suport, în condiţiile în care există un surplus de certificate în piaţa de CV până la închiderea schemei de sprijin, în anul 2031", se arată în nota explicativă.

Totodată, o altă modificare principală se referă la introducerea unei prevederi prin care se va asigura un efort maxim în factura consumatorului de 11,1 euro/MWh. De asemenea, se are in vedere modificarea preţului minim şi maxim de tranzacţionare a certificatelor verzi în următoarea perioadă.

Astfel, valoarea minimă de tranzacţionare pentru un certificat va fi 25 de euro, iar cea maximă, de 35 de euro, pentru perioada 2017 - 2031, faţă de limita minimă de 27 şi cea maximă de 55 de euro, care exista până acum. Puterea instalată a producătorilor de energie din surse regenerabile totaliza 4.698 de MW la finele lunii august a acestui an, potrivit celor mai recente date centralizate de Transelectrica.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi, pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de energia propriu-zisă. Aceste certificate verzi sunt plătite de toţi consumatorii din România, inclusiv de populaţie, în factura finală la electricitate, aminteste agerpres.