O echipă de cercetători de la câteva universităţi americane au descoperit în largul coastelor Carolinei de Nord, cu ajutorul unui sonar, o epavă a unei nave naufragiate ce ar putea data din perioada Războiului de Independenţă, scrie UPI.com.

Cercetători de la Universitatea Duke, Universitatea de stat Carolina de Nord şi Universitatea din Oregon au anunţat vineri descoperirea epavei cu ajutorul navei de cercetare Atlantic aparţinând 'Woods Hole Oceanographic Institution' (WHOI) din SUA.

Epava a fost observată cu ajutorul vehiculului robotizat subacvatic Sentry al institutului oceanografic şi cu ajutorul submersibilului Alvin, au transmis într-un comunicat cercetătorii, adăugând că epava pare a fi de la sfârşitul secolului al XVIII-lea - începutul secolului al XIX-lea în perioada când nou înfiinţatul stat SUA încerca să îşi extindă comerţul maritim cu restul lumii.

Este o descoperire extraordinară şi o dovadă vie că, în pofida progreselor uriaşe ale umanităţii privind navigarea şi explorarea oceanelor, apele maritime adânci încă păstrează secrete bine ascunse, a declarat coordonatorul expediţiei Cindy Van Dover, director al Laboratorului marin al Universităţii Duke, care a mai condus alte patru expediţii în aceeaşi zonă de cercetare, de fiecare dată folosind tehnologia de cercetare submersibilă a fundului oceanelor, la aproximativ 100 de metri distanţă de epava găsită vineri.

Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei va încerca să identifice epava, originea şi vârsta acesteia, mentioneaza agerpres.