Este vorba despre 149 de ofiteri dislocati in centrele NATO din Belgia, Germania, Olanda si Marea Britanie si care au fost anuntati ca trebuie sa revina in Turcia. Din cei 50 care lucrau la sediul Aliantei din Bruxelles, au ramas doar noua. Surse neconfirmate afirma ca numarul total al celor chemati acasa se ridica la 400 de persoane. La sosirea in Turcia, multi dintre ei au fost concediati sau arestati.

Se pare ca aceasta decizie a autoritatilor de la Ankara nu a perturbat activitatea NATO. Potrivit unor surse din interiorul institutiei, Turcia a fost obligata sa redistribuie sarcinile delegatiei sale reprezentantilor care au ramas la post. Si care, afirma Aftenposten, nu au intotdeauna calificarea necesara pentru domeniile de care trebuie acum sa se ocupe.

"Deocamdata, NATO pare sa se descurce, iar noi speram ca, in locul celor rechemati, Turcia va trimite alti specialisti. De fiecare data cand vorbim, ministrul turc al apararii ne da cele mai ferme promisiuni in acest sens", a declarat pentru publicatia norvegiana secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Retragerea expertilor turci s-a suprapus, spre marea ingrijorare a celor de la NATO, peste procesul de apropiere a Ankarei de Moscova, dupa puciul esuat din Turcia. Iar la intalnirea lor din octombrie, a treia din august si pana august, presedintii celor doua tari, Recep Tayyip Erdogan si Vladimir Putin, au stabilit ca este nevoie de o cooperare militara mai stransa.

Sper ca acest lucru nu va afecta indeplinirea de catre Turcia a obligatiunilor sale fata de NATO, a spus Stoltenberg, subliniind ca, "deocamdata, nu exista nimic care sa indice asta".