Recep Tayyip Erdogan a făcut această declaraţie în faţa unei mulţimi formate din mii de oameni reuniţi pentru aşa-zisa 'veghe asupra democraţiei' în Piaţa Taksim din Istanbul. SUA 'trebuie să aleagă între gruparea teroristă pucistă FETO sau Turcia, o ţară democratică', a adăugat Erdogan.

Erdogan a vorbit şi despre predicatorul musulman Fethullah Gulen, care este acuzat de Ankara că ar fi organizat lovitura de stat de luna trecută. Răspunzând apelurilor mulţimii care cerea pedeapsa cu moartea pentru complotişti, preşedintele turc a declarat din nou că va aproba orice decizie a parlamentului de reintroducere a pedepsei capitale.

Turcia a calificat mişcarea religioasă a lui Gulen drept 'grupare teroristă' şi cere ca Fethullah Gulen să fie extrădat din SUA, pentru a fi adus în faţa justiţiei turce. Washingtonul a refuzat să-l extrădeze, pentru că, afirmă SUA, Ankara nu a prezentat dovezi clare privind implicarea acestuia în puciul dejucat, relatează MIA, scrie agepres.

Gulen, care conduce o reţea de organizaţii de caritate şi de şcoli, a negat în mod repetat orice implicare în lovitura de stat eşuată din 15 iulie.