'Ne-am păstrat răbdarea până acum, dar răbdarea a ajuns la limita. Lansez un ultim avertisment: mame, taţi, vă rugăm să vă retrageţi copiii de acolo!', a declarat Erdogan, vorbind la Ankara in în faţa primarilor din partidul său, Justiţie şi Dezvoltare (AKP, de sorginte islamistă). 'Nu putem aştepta prea mult, deoarece parcul Gezi nu aparţine forţelor care îl ocupă, el aparţine tuturor', a adăugat el, cerandu-le manifestanţilor să evacueze parcul pentru 'a-l restitui adevăraţilor proprietari - locuitorii Istanbulului'.

Erdogan a reluat ideea referendumului, formulata la intalnirea din ajun cu reprezentantii protestatarilor, cu privire la proiectul de dezvoltare urbanistică a pieţei Taksim şi la viitorul parcului Gezi, a cărui demolare anunţată a dus la declanşarea protestelor la 31 mai. Joi, organizaţiile manifestantilor urmează să-şi prezinte poziţia oficială comună referitoare la iniţiativa lui Erdogan, după ce unii dintre participantii la reuniune au calificat drept 'ilegală' propunerea premierului.

Intre timp, Parlamentului European (PE) şi-a exprimat joi regretul faţă de 'lipsa de voinţă' a premierului turc, Recep Tayyip Erdogan, de a face paşi spre reconciliere în ţară şi a apreciat că în acest mod nu a contribuit decât la 'o mai mare polarizare'. Principalele grupuri politice din PE au aprobat o rezoluţie comună prin care şi-au exprimat 'profunda îngrijorare' faţă de 'folosirea disproporţionată şi excesivă a forţei de către poliţie' ca răspuns la 'legitimele şi paşnicele proteste din parcul Gezi din Istanbul'.

Europarlamentarii le-au cerut autorităţilor turce să ancheteze în mod exhaustiv violenţa manifestată de poliţişti, să-i pună pe responsabili la dispoziţia justiţiei şi să le ofere o compensaţie victimelor. Parlamentul European a avertizat guvernul turc să nu ia 'măsuri severe împotriva manifestanţilor paşnici' şi i-a cerut premierului Erdogan să adopte o poziţie 'unificatoare şi conciliantă' care să ajute la evitarea unor noi violenţe. Europarlamentarii au amintit, de asemenea, că libertatea de expresie şi pluralismul mass-mediei 'constituie nucleul valorilor europene'.