Conform aşteptărilor, atenţia autorităţilor fiscale române în privinţa preţurilor de transfer este în continuă creştere. Experienţa ne arată că, în ultimul an, acestea analizează tot mai atent tranzacţiile desfăşurate de companiile româneşti cu entităţi afiliate, solicitând prezentarea unor studii privind preţurile de transfer în cadrul diferitelor controale fiscale (controale axate pe impozitul pe venit sau chiar TVA).

Potrivit Studiului privind preţurile de transfer în România – ediţia 2013, lansat astăzi de Ernst & Young, entităţile româneşti consideră preţurile de transfer ca fiind unul din aspectele cu cea mai mare importanță cu care acestea se vor confrunta în perioada următoare. Mai exact, 63% din companiile multinaţionale care operează în România au afirmat că preţurile de transfer reprezintă un aspect-cheie la cel mai înalt nivel.

Având în vedere faptul că 52% dintre respondenţi estimează o creştere a numărului şi valorii tranzacţiilor între părţi afiliate şi că 82% se aşteaptă la o creştere a numărului controalelor în acest domeniu, companiile ar trebui să ia măsuri în vederea pregătirii pentru posibilele controale ale autorităţilor fiscale pe tema preţurilor de transfer, dar şi pentru potenţiale dispute în acest domeniu.

Nivelul de cunoaştere al autorităţilor fiscale române în privinţa preţurilor de transfer este în continuă creştere, desfăşurând analize mai aprofundate ale documentaţiei prețurilor de transfer. Aceasta a rezultat în mai multe cazuri de contestare a politicilor privind preţurile de transfer adoptate de multinaţionalele care operează în România. De asemenea, experienţele recente arată că o altă arie de interes pentru autorităţile fiscale este distribuirea profiturilor către sucursalele sau sediile permanente din România, acolo unde preţurile de transfer reprezintă de asemenea un aspect-cheie.

În consecinţă, 65% dintre respondenţi estimează că vor avea controale fiscale privind preţurile de transfer în următorii doi ani.

În ultima perioadă, se poate observa o creştere a incidenţei litigiilor în domeniul prețurilor de transfer, autorităţile fiscale punând destul de des sub semnul întrebării politicile privind preţurile de transfer aplicate în cazul tranzacţiilor cu entităţi afiliate nerezidente şi, începând cu 2010, şi în cazul tranzacţiilor domestice. Ajustările preţurilor de transfer impuse de autorităţi au avut, în cele mai multe cazuri, efecte importante asupra poziţiilor fiscale ale entităţilor româneşti vizate iar contestaţiile contribuabililor au fost respinse în numeroase cazuri, recurgându-se chiar la soluţionare din partea instanţei.

În plus, ca urmare a celor mai recente modificări ale legislaţiei fiscale, ajustările preţurilor de transfer ar putea avea impact asupra poziţiilor de TVA ale anumitor categorii de contribuabili care derulează tranzacţii cu entităţi afiliate (din industria serviciilor financiare sau sănătate, spre exemplu).

Având în vedere gradul actual de pregătire a companiilor în domeniul preţurilor de transfer, ne aşteptăm ca acestea să reprezinte una din principalele zone de litigii fiscale în următorii ani.

Adrian Rus, Director Executiv în cadrul Departamentului de Asistenţă fiscală, Ernst & Young România explică: “Majoritatea multinaţionalelor care operează în România se aşteaptă la controale fiscale privind preţurile de transfer în următoarea perioadă. Având în vedere numărul în creştere al acestor controale, reducerea disputelor va fi mai dificilă, iar numărul litigiilor privind preţurile de transfer va creşte semnificativ. De aceea, este esenţial ca multinaţionalele să ia în considerare o abordare mai pro-activă pentru gestionarea controverselor, inclusiv prin încheierea de Acorduri de preţ în avans pentru tranzacţiile ce ar putea genera dispute”.

Studiul privind preţurile de transfer în România - ediţia 2013 continuă eforturile iniţiate de Ernst & Young în 2008, când s-a lansat primul sondaj privind preţurile de transfer în România, venind în ajutorul companiilor multinaţionale care operează pe piața locală pentru a înţelege şi aborda mai bine provocările legate de preţurile de transfer pe parcursul crizei economice mondiale. Cea de-a doua ediţie a acestui studiu a fost realizată la sfârşitul anului 2012 şi are la bază răspunsurile primite din partea a 111 companii multinaţionale care operează în România.

Despre Ernst & Young

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152,000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 22.9 miliarde dolari în anul 2011. În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 460 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale. Birourile sunt localizate în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi pagina de internet: www.ey.com.