Oficiali locali au anunţat că pe versanţii Muntelui Mayon se aflau aproximativ 20 de ghizi şi turişti, inclusiv străini, în momentul în care vulcanul a intrat în erupţie, a declarat Eduardo del Rosario, directorul Consiliului pentru gestionarea catastrofelor naturale. "Potrivit ultimelor informaţii, cinci persoane au murit, iar şapte au fost rănite", a anunţat del Rosario, adăugând că echipele oficiale de intervenţie nu au confirmat încă numărul victimelor.

"Nu avem identitatea celor care ar fi fost ucişi sau răniţi şi nu ştim dacă sunt filipinezi sau străini", a precizat el. Marti Calleja, un operator de turism, a declarat că agenţia sa a căutat să salveze cinci turişti străini care au plecat să escaladeze vulcanul cu unul dintre ghizii săi, cu puţin înainte de erupţie. "Ploua cu pietre, ca în infern. S-a întâmplat dintr-o dată, fără avertisment", a declarat telefonic pentru AFP Marti Calleja.

Grupul se afla la aproximativ 500 de metri de crater, a adăugat el. Muntele Mayon se află în sudul principalei insule din arhipelag, Luzon. Seismologul-şef Renato Solidum a apreciat că nu este necesar ca persoanele ce locuiesc în jurul Muntelui Mayon să fie evacuate, el calificând explozia ca "minimă" şi "provocată de o acumulare de vapori".

Vulcanul a eliberat în atmosferă o coloană înaltă de aproximativ 500 de metri de cenuşă, au declarat martori pntru AFP.Muntele Mayon, celebru în Filipine pentru conul său aproape perfect, a intrat în erupţie de 48 de ori în ultimii 400 de ani. Cea mai sângeroasă erupţie s-a produs în 1814, când aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise de lavă. În decembrie 2009, zeci de mii de locuitori şi-au părăsit provizoriu locuinţele, după ce vulcanul a eliberat cenuşă şi lavă, scrie Mediafax in pagina electronica.