"Simptomele" provocate de cresterea temperaturilor medii si a multiplicarii "evenimentelor climatice extreme" sunt "foarte clare de mai multi ani", iar impactul asupra sanatatii este chiar mai grav decat s-a crezut initial",. subliniaza raportul publicat de revista medicala britanica The Lancet.

Spre exemplu, intre anii 2000 si 2016, numarul persoanelor afectate de valurile de caldura a sporit cu aproximativ 125 de milioane, atingand recordul de 175 milioane de oameni expusi in 2015, consecintele mergand "de la stres termic sau atac de panica la agravare insuficientei cardiace pre-existente sau la un risc avansat al insuficientei renale, legat de deshidratare".

Pe de alta parte, in perioada de referinta, incalzirea aerului a redus cu 5,3% productivitatea muncitorilor in zonele rurale, extinzand, totodata, aria de actiune a tantarilor purtatori de malarii.

Lansat in 2015 si elaborat de 24 de organisme de cercetare si organizatii internationale, inclusiv Organizatia mondiala a sanatatii, OMS si Organizatia mondiala a meteorologiei, OMM, raportul subliniaza, totodata, dificultatea de a separa urmarile generate de incalzirea globala de cele cauzate de demografie, saracie sau poluare.

Un lucru este insa cert: daca nu se vor lua masuri, situatia se va agrava, astfel ca anomaliile climatice generate de incalzirea globului vor deveni mai "frecvene, vor fi mai grave si mai greu de suportat" de oamenii, a caror stare de sanatate se va inrautati constant.