Doctorul Anders Sandberg, de la Universitatea Oxford, sustine, la randul sau, ca pericolul l-ar putea constitui scaparea de sub control a inteligentei artificiale, care va transforma Pamantul intr-o mare de daramaturi. La ce trebuie sa ne asteptam, totusi? Intrebare la care incearca un raspuns BBC impreuna cu interlocutorii agentiei, fizicianul Anatoli Pavlov si biofizicianul Dmitri Puskin.

"Problema este ca astrobiologii nu au o parere clara despre ce ar trebui sa insemne viata pe alte planete",, spune Pavlov. "In asa numitele zone locuibile, noi cautam ceva dupa asemanarea noastra, o viata de suprafata, o viata care s-a dezvoltat pe un strat subtire al planetei. Nu trebuie uitat insa ca in primii trei miliarde de ani de existenta a Terrei, viata a evoluat la nivel de celule. Un nivel la care viata rationala este imposibila", a adaugat expertul.

Venind in completare, Puskin a subliniat ca, "de la bacterii la viata rationala este un salt urias. Probabil, extraterestrii gandesc, judeca. Dar ne poate oare garanta legea lui Darwin ca moralitatea lor seamana cu a noastra? Nu sunt convins", a spus profesorul Universitatii York.

Abordand subiectul din alta perspectiva, Pavlov a ridicat alta intrebare: "Ce varsta ar putea avea civilizatiile extraterestre. Viata este un proces extrem de lent. Dar ce poate insemna ? Civilizatia noastra tehnica are numai cateva sute de ani. O perioada infima raportat la proportiile galactice. Dar daca o civilizatie a aparut cu un milion de ani in urma, imaginati-va cum ar putea arata. Sunt aspecte care se dezbat, dar inca nu exista o teorie stiintifica".

Pe de alta parte, ce ar putea face extraterestrii pe Terra? "S-ar putea opri pe Luna, sau pe oricare alta planeta intalnita in drumul lor spre Pamant. Nu inteleg cum noi, oamenii, am putea trezi curiozitatea altor civilizatii care, pentru a calatori in spatiu pe distante foarte mari, trebuie sa fie considerabil mai dezvoltate decat noi", a raspuns Puskin. "Nu avem motive sa ne temem", a adaugat Pavlov.