'La fel ca alcoolul și tutunul, zahărul este de fapt un drog. Guvernul are un rol important. Utilizarea zahărului trebuie descurajată, iar utilizatorii avertizați asupra pericolelor la care se expun', a recomandat Paul Van der Velpen, pe site-ul său GGD /Geneeskundige en Gezondheidsdienst/.

'Poate părea o exagerare, dar zahărul este cel mai periculos drog actual și poate fi procurat cu ușurință de oriunde', a insistat acesta.

Responsabilul olandez a evocat studii care afirmă că zahărul, spre deosebire de grăsimi sau alte alimente, perturbă apetitul și creează o dorință necontrolabilă de a continua consumul, efect folosit, acuză el, de industria alimentară pentru a crește cererea.

'Zahărul dă peste cap mecanismul apetitului. Cei care consumă zahăr vor tot mai mult, chiar dacă nu le mai este foame. Dați-i cuiva ouă și se va opri din mâncat. Dați-i fursecuri și va mânca într-una, chiar dacă îl doare stomacul', a explicat Van der Velpen.

'Zahărul este de fapt o formă de dependență. A renunța la consumul de dulciuri este la fel de greu ca a renunța la fumat. De aceea dietele nu funcționează decât temporar. Mai potrivită este terapia pentru adicție', a mai apreciat acesta.

În opinia responsabilului olandez, trebuie impuse taxe pe zahăr și stabilite limite legale privind cantitatea de zahăr care poate fi adăugată în alimentele procesate. Mai mult, ambalajele dulciurilor și al băuturilor îndulcite ar trebui să conțină avertismente similare celor de pe pachetele de țigări, în sensul că 'zahărul creează dependență și este nociv pentru sănătate'.

Numărul obezilor din Olanda s-a dublat în ultimele două decenii, iar în prezent peste jumătate din olandezii adulți și unul din șapte copii sunt supraponderali, într-o țară cunoscută, printre altele, pentru crochetele sale, notează Telegraph.