Marile planetei absorb mai mult de 93% din energia termică suplimentară rezultată din încălzirea globală încă din anii 1970, limitând căldura resimţită pe continente, dar modificând radical ritmul de viaţă din oceane, a explicat Dan Laffoley, unul dintre autorii raportului intitulat "Explicaţii cu privire la încălzirea oceanică" si prezentat la Congresul Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (IUCN), convocat in Honolulu, scrie agerpres.

Studiul, care a acoperit toate ecosistemele marine importante, arata că meduzele, planctonul şi păsările au migrat spre cei doi poli ai planetei şi spre zonele mai reci, relocându-şi habitatele cu până la 10 grade latitudine. Aceste migraţii climatice sunt "de la 1,5 până la cinci ori mai rapide decât orice vedem în zona de uscat", a spus Laffoley. "Suntem în curs de a schimba anotimpurile în zona oceanelor", a comentat specialistul.

Raportul, care oferă un set de concluzii dintre care mai mult de un sfert sunt "inedite", conţine studii care arată că încălzirea globală afectează sistemele meteorologice şi provoacă din ce în ce mai multe furtuni. În raport se precizează, de asemenea, că au fost obţinute dovezi conform cărora încălzirea oceanelor "determină o creştere a bolilor în rândul populaţiilor de plante şi de animale".

Încălzirea apei marine favorizează proliferarea agenţilor patogeni, cum ar fi bacteriile purtătoare ale holerei. Aceşti agenţi patogeni pot duce la boli neurologice, cum ar fi intoxicaţia alimentară 'Ciguatera' care rezultă din consumul de peşte contaminat cu toxina ciguatera, din zonele tropicale. De asemenea, încălzirea globală ucide rapid recifele de corali, având ca efect reducerea biodiversităţii marine.

"Noi trebuie să reducem în mod drastic gazele cu efect de seră", a declarat Carl Gustaf Lundin, director de programe marine şi polare în cadrul IUCN. "Nu există nici o îndoială cu privire la faptul că noi suntem cauza tuturor acestor probleme", susţine specialistul citat de agenţia France Presse.