Anunţul mutării festivalului de la Târgu Mureş a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă, la Primaria Cluj-Napoca, unde organizatorii Festivalului Peninsula au semnat şi un protocol de colaborare cu municipalitatea.
 
"Motivul pentru care am luat aceasta decizie grea, şi anume de a muta festivalul la Cluj-Napoca, este legat de planurile noastre de viitor. Ne-am dorit să asigurăm viitorul evenimentului şi am găsit în autorităţile locale de aici un partener dispus să construiască alături de noi, să ne pună la dispoziţie o locaţie perfectă pentru a dezvola Peninsula într-unul din cele mai importante festivaluri din Europa de Est. Doresc să le mulţumesc fanilor care s-au mobilizat în această perioadă pe internet, este încă un semnal că festivalul pe care îl organizăm este nu doar foarte cunoscut, dar şi foarte iubit. Totodată, vreau să îi asigur că Peninsula 2013 va depăşi toate aşteptările şi va arăta şi celui mai sceptic dintre ei că am ales calea corectă pentru viitorul celui mai mare festival din România" – a declarat directorul Festivalului Peninsula, Bodor Laszlo.
 
“Astăzi am semnat protocoalele de organizare, urmând să ne implicăm activ pentru ca Peninsula să devină un brand de valoare al Clujului şi o manifestare demnă de un oraş Capitală Europeană de Tineret! Primăria Cluj-Napoca va sprijini desfăşurarea festivalului, asigurând o locaţie de 10 hectare la Valea Gârbăului, apă, curent, iluminat public, drumuri corespunzătoare, transport în comun, mediatizare, astfel încât peninsularii să se bucure de acest eveniment alături de comunitatea clujeană!” - a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, în cadrul conferinţei de presă.
 
Festivalul Peninsula s-a născut în 2003 la Târgu Mureş, unde de-a lungul celor zece ediţii a atras peste 400.000 de vizitatori. Printre numele mari care au urcat pe scenele de la malul Mureşului se numără The Prodigy, Korn, Nine Inch Nails, Iggy Pop and the Stooges, The Straits, Kasabian, Europe, The Rasmus, Tiesto, ATB, Above and Beyond, Parov Stelar Band, Dub FX, Chase and Status, Nero sau Netsky,precum şi artişti din România şi Ungaria.