Aflate la o distanta de doar "cateva dune de nisip" de Oceanul Atlantic, apele colorate ale lacului Retba au un conținut de sare de 40% (în sezonul uscat), cu 7% mai mult decat Marea Moartă.

Salinitatea crescută a acestui lac a atras alga microscopică Dunaliella salina, care produce un pigment de culoare roșie care absoarbe și folosește energia solară pentru a crea mai mult energie, iar în acest proces apa devine roz. Fenomenul se manifestă mult mai intens în sezonul uscat (noiembrie-iunie), când sub efectul evaporării apei culoarea se intensifică, și este mai puțin vizibil în sezonul ploios (iulie-octombrie).



Puține sunt organismele vii care reușesc să supraviețuiască în acest mediu sărat, astfel încât această zonă este doar un punct turistic și o resursă naturală de sare. Turiștii sunt uimiți de frumusețea locului, care combină, grămezile albe de sare, culoarea roz a lacului și auriul dunelor de nisip aflate de cealaltă parte a Lacului Roz.



Sarea extrasă din Lacul roz, de către localnici, este făcută grămezi pe malurile acestuia, fiind folosită, în special, la conservarea peștelui.