"A fost o provocare. Cei care au facut asta au vrut sa demonstreze ca un politician de seama, un lider al opozitiei poate fi ucis in centrul Moscovei, fara ca nimeni sa fie pedepsit", a comentat analistul rus Aleksei Makarkin, vicepresedintele Centrului pentru tehnologii politice.

"Este un atac terorist in toata legea. Un atentat care a mizat nu pe avantaje, ci pe efect. A fost vizata intreaga clasa politica", a apreciat, la randul sau, seful Fundatiei pentru politici eficiente, Gleb Pavlovski, candva consilier al presedintelui Vladimir Putin, un fin observator si cunoscator al dedesubturilor conducerii de la Kremlin.

"Un atac terorist inseamna destabilizare", a continuat Pavlovski. "Asasinul vrea sa spuna ca eu detin puterea, nu voi. Ma apropii de Kremlin, ucid un politician cunoscut, de care nu s-ar fi apropiat nici un alt killer, si pleaca. Este un atac terorist demonstrativ. Puteau sa-l omoare in fata locuintei, dar l-au ucis langa Kremlin", a punctat expertul rus.

In opinia lui Makarkin, totul depinde, practic, de rezultatul anchetei. "Sa vedem daca vor fi prinsi asasinii. In plus, nu trebuie sa fie pur si simplu niste oameni, de la care nu poti intelege cine se afla, de fapt, in spatele asasinatului", a subliniat analistul.

Ambii experti afirma ca toti ochii sunt, acum, atintiti asupra Kremlinului. "Liderii occidentali nu au o parare buna despre Putin. Pentru ei, el este un om care traieste in alta dimensiune, un om care duce un razboi. Dar, daca Obama nu vrea sa stea de vorba cu el sau minimizeaza la maxim importanta lui, Angela Merkel, Francois Hollande sunt gata de dialog. Fara entuziasm, dar sunt dispusi", a dezvoltat ideea Makarkin.

"Daca asasinii nu vor fi gasiti, se ridica intrebarea cum vor mai putea ei discuta cu Putin? Cum ar mai putea Angela Merkel sa mearga la o intrevedere cu presedintele rus - opinia publica din Germania va sari in sus, pentru ca acolo punctul de vedere al opiniei publice conteaza", a adaugat Makarkin.

"O data cu asasinarea lui Nemtov s-a trecut dincolo de o linie periculoasa. Crima a demonstrat societatii ca este neprotejata. Statul nu apara opozitia, nu apara poporul. Iar acum, toti se vor intreba daca cei aflati in vizorul justitiei pentru activitatea lor de partea opozitiei, nu vor fi ucisi, impuscati in plina strada", a completat Pavlovski.