Tragedia de la Odessa a surprins o lume intreaga. Socata, Uniunea Europeana a cerut o ancheta detaliata. Turcia a regretat sangeroasele incidente si chemat la ratiune. Premierul Ucrainei, Arsenie Iatseniuk, care intentioneaza sa se deplaseze duminica la Odessa, a aratat acuzator cu degetul in directia institutiilor de forta, incapabile sa opreasca violentele din oras. Intervievat de BBC, el s-a pronuntat in favoarea unei „investitii total independente a circumstantelor” acestei tragedii.

Intre timp, Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a venit cu o versiune proprie a celor intamplate, acuzandu-i pe fostul vicepremier, Serghei Arbuzov, si pe fostul ministru al veniturilor, Aleksandr Klimenko, de finantarea actiunilor destabilizatoare din Odessa. Cum era de asteptat, cei doi au respins categoric invinuirile aduse.

Pe de alta parte, La Kramatorsk, unde, potrivit postului de televiziune Rossia-24, si-au pierdut viata 10 persoane, inclusiv doi militari, armata a reusit sa preia controlul asupra orasului, inclusiv centrul acestuia, cu exceptia Primariei.

In schimb, la Lugansk, sustinatorii federalizarii au ocupat sediul comandamentului militar. Persoanele aflate in incinta cladirii au fost trimise acasa, iar armamentul din dotare a fost incredintat trupelor Berkut, implicat in luarea cu asalt a cladirii alaturi de insurgenti. Kievul a declansat o actiune de represalii inclusiv la Mariupol, unde in centrul orasului a fost incendiat sediul Privatbank.

Anterior, secretarul Consiliului de securitate al Ucrainei, Andrei Parubii, a anuntat ca, dupa incheierea operatiunii militare la Slaviansk si Kramatorsk, din regiunea Donetsk, autoritatile tarii au demarat actiuni similare si in alta zone.