Potrivit publicatiei pragheze Hospodarske noviny, clientii europeni ai companiei ruse solicita volume de carburant mult mai mari decat Gazprom poate furniza. Totul se deruleaza conform conditiilor contractuale, dar din cauza disputelor cu Ucraina, Gazprom nu poate transporta cantatitile de carburant cerute, astfel ca trebuie sa plateasca amenzi pentru neindeplinirea obligatiunilor asumate.

Conform contractelor, beneficiarii gazului rusesc pot solicita cu 20% mai mult decat volumul normal. Dar daca toate companiile europene vor recurge la aceasta posibilitate, Gazprom ar pierde in numai sase luni aproximativ 100 de milioane de dolari.

Practica amenzilor a fost deja aplicata de grupul german RWE, al carui purtator de cuvant a confirmat faptul ca Gazprom a platit companiei compensatii pentru nerespectarea prevederilor contractelor. Oficialul german a refuzat sa indice suma, pe motiv de confidentialitate. "Intr-adevar, s-au platit amenzi", a recunoscut o sursa din interiorul Gazpromului, fara a intra in detalii.

Tehnic vorbind, Gazprom poate creste volumul livrarilor prin Ucraina, dar in ultimul timp nu a vrut sa faca asta, a comentat seful East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin. Problema este ca surplusul de gaz rusesc care ramane in rezervoarele companiilor europene este directionat, ulterior, inapoi in Ucraina, a explicat expertul.