Ce alternativa au tarile europene pentru hidrocarburile rusesti? Gazprom evoca o posibila intrerupere a livrarilor catre Ucraina, din cauza neachitarii unor facturi, amenintare care, evident, ridica problema securitatii aprovizionarii cu gaze a Europei: 30% din consumul Batranului continent provine din Rusia, din care aproape 60% este tranzitat de Ucraina.

Un posibil embargou instituit impotriva Rusia pune in pericol inclusiv furnizarea de petrol, UE important aproximativ 5 milioane de barili pe zi. Pentru moment, numai producatorii americani de gaze de sist au incercat sa profite de crize pentru a-si impune productia. In ultima instanta, SUA dispun, in prezent, de suficiente resurse pentru a-i inlocui pe exportatorii rusi.

In ceea ce priveste titeiul, numai Arabia Saudita, care joaca deja in mod regulat rol de tampon pe piete, dispune de capacitati de productie neutilizate. Rezerve exista si in Iran si Irak, dar va fi nevoie de timp pentru dezvoltarea unor infrastructuri care sa permita exploatarea lor.

„Pentru gaz, numai Statle Unite si Qatarul ar putea inlocui in mod real Rusia pe termen mediu”, estimeaza Denis Florin, asociat la Lavoisier Conseil. Cu o productia anuala de 80 de miliarde de metri cubi (dintre care 50 miliarde exportate), Algeria nu poate face nimic in viitorul apropiat.

Al doilea producator mondial de gaze (si al patrulea furnizor al Europei, cu 30 de miliarde de metri cubi de gaze lichefiate), Qatarul are o situatie diferita. „Tara, care dispune de rezerve gigant, a incetinit dezvoltarea anumitor zacaminte”, noteaza expertul citat de Les Echos. Iar pentru relansarea activitatilor este nevoie, spune analistul, de cel putin cinci ani. In plus, va fi nevoie de noi infrastructuri, precum uzine de lichefiere a gazelor si nave de transport, adica investitii considerabile si o perioada de minim doi ani.

Pe lista posibililor furnizori de gaze pot fi incluse, de asemenea, Canada si Norvegia. Prima va trebui insa, in cazul in care se decide sa exporte gaze in Europa, sa construiasca o retea de gazoducte care sa traverseze Statele Unite. Norvegia trebuie, la randul ei, sa-si modifice strategia.