Reuniunea de la Bucuresti survine la cateva zile dupa ce joi, la Beijing, China si Uniunea Europeana au lansat negocierile pe marginea unui acord de investitii.

Schimburile comerciale dintre China si tarile din Europa centrala si de est au crescut de la 2,2 miliarde de euro in 2000, la 30,2 miliarde in 2010.

Ungaria, care a reusit, in ultimul deceniu, sa tripleze investitiile chineze, care au ajuns la 1,8 miliarde de euro in 2010, pare partenerul favorit al Beijingului in zona.

Romania spera, la randul ei, sa semneze contracte de mai multe miliarde de euro pentru constructia a doua reactoare nucleare la Cernavoda si pentru alte centrale electrice.

In Bulgaria, grupul Great Wall Motor a deschis o uzina de asamblare la inceputul anului trecut, devenind primul fabricant chinez de automobile care a lansat o productie in Europa.

In ceea ce priveste schimburile comerciale inregistrate in relatiile dintre UE si China, acestea s-au cifrat in 2012 la 546 miliarde de euro. UE este primul partener comercial al Chinei, in timp ce China este al doilea partener al UE, dupa Statele Unite.