Declaratia semnată de miniştrii Energiei din cele trei ţări mentionate mai sus, alaturi de firme precum Dong Energy şi Siemens Gamesa (cel mai mare producător de turbine eoliene din lume), prevede că statele şi companiile vor lucra împreună pentru a livra în Europa 60 de gigawaţi (GW) sau cel puţin 4 GW pe an energie eoliană offshore în anii 2020.

"Cu această declaraţie comună, principalele companii şi oficiali guvernamentali au adoptat următorul pas al angajamentului lor de a coopera în vederea majorării capacităţii instalate de energie eoliană offshore", a comentat Giles Dickson, directorului grupului industrial WindEurope.

În prezent, Europa dispune de o capacitatea instalată de energie eoliană offshore de aproximativ 13 GW, dar se aşteaptă ca aceasta cantitate sa creasca pe fondul scaderii preturilor, în urma majorării cererii de turbine eoliene, în condiţiile în care statele preferă energia regenerabilă pentru a îndeplini obiectivele de reducere a emisiilor. Obiectivul UE este ca, până în anul 2020, ponderea energiei obţinute din surse regenerabile în consumul final să ajungă la 20%.

Un raport publicat marţi de WindEurope arată că 25% din cererea de energie din UE ar putea fi îndeplinită prin energie eoliană offshore, la un cost mediu de 54 euros/megawatt oră, în cele mai bune locaţii, scrie agerpres.