Luni dimineata a expirat ultimatumul impus Kievului în vederea achitarii unei datorii în valoare totală de 4,5 miliarde de dolari. Prin urmare, asa cum a avertizat, "Gazprom, în virtutea contractului în vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplată pentru livrări de gaze".

"Nici o plată aferentă lunii iunie nu a fost efectuată. Începând din astazi (luni), societatea ucraineană mai primeşte doar volumele pe care le va fi plătit", a precizat Gazprom intr-un comunicat.

In ceea ce priveste masurile si actiunile ulterioare ale Rusiei, vicepremierul Arkadi Dvorkovici a anuntat ca o decizie in acest sens va fi luata dupa raportul pe care seful Gazprom, Aleksei Miller, il va prezentat in cursul zilei de luni presedintelui Vladimir Putin.

Ce riscuri exista pentru Europa? In principiu, UE nu ar trebui sa fie afectata. Eventuale perturbari ar putea aparea in cazul in care, pentru a acoperi necesarul intern, Ucraina va sustrage gaze din conductele care alimenteaza piata europeana. Avand insa in vedere ca, in ultimele saptamani, Kiev a acumulat rezerve considerabile de gaze naturale in depozitele sale subterane, aceasta varianta este destul de putin probabila.

Oricum, Miller a subliniat ca Europa nu va avea de suferit. "Gazprom a livrat si va livra in totalitate volumul de gaze destinat consumatorilor europeni la granita dintre Ucraina si Rusia". Cu alte cuvinte, daca gazul nu ajunge in Europa, nu este responsabilitatea Rusiei. In plus, Miller a precizat ca, in caz de nevoie, Gazprom va suplimenta furnizarile de gaze pentru Europa prin conductele Nord Stream si Yamal-Europa. De asemenea, va fi pompat mai mult gaz in rezervoarele subterane din tarile UE.