Atat declaratiile prin care jihadistii isi justifica actiunile, cat si drumul lor de viata dezvaluie o ura nemarginita fata de tot ce este european, de la libertatea individului, la valori democratice si o toleranta religioasa totala. Oricine devine sustinatorul acestei Europe devine o potentiala tinta, chiar daca este musulman: numai asa se explica de ce teroristii care au luat ostatici 1500 de persoane aflate intr-o sala de teatru, nu i-au delimitat nici dupa criterii religioase, nici nationale.

In noiembrie anul trecut, Europa s-a confruntat deja cu atacuri teroriste, dar care nu au fost urmate de o reactie europeana. In loc sa invoce solidaritatea, principiu inscris in articolul 222 al Tratatului de functionare a Uniunii Europene, autoriatile de la Paris au preferat sa recurga la articolul 42, care prevede actiuni de raspuns la nivelul interguvernamental si in afara cadrului structurilor UE.

La fel ca in criza refugiatilor si in politica privind situatia din Siria, tarile UE prefera sa-si rezolve singure problemele care tin de asigurarea securitatii. Si numai cand a fost confirmata "urma belgiana" in atentatele de la Paris s-a vazut ca o astfel de abordare este profund gresita. Iar pentru a aminti ca gresim, jihadistii au atacat la Bruxelles, capitala Uniunii Europene.

Multi vor considera insa ca, de fapt, a fost vizata Belgia. Europa este o formatiune destul de abstracta, pentru care nimeni nu e dispus sa-si dea viata. In schimb, sunt prea multi doridori sa ucida europeni, iar acest lucru ar trebui sa ne uneasca pentru a ne putea apara modul de viata, pentru a apara proiectul european.