Potrivit surse citate, pentru prima data in istorie, depozitele europene sunt pline aproape pana la refuz, cumuland aproape 80 de miliarde de metri cubi de gaze, cam o cincime din necesarul anual al UE.

"UE a elaborat si un plan in cazul aparitiei unei situatii extraordinare, program care, printre altele, prevede introducerea de restrictii pentru companii la vanzarea de gaze naturale lichefiate in afara granitelor Uniunii, precum si reducerea volumul de gaze folosit in scopuri industriale", detaliaza Independent.

"Nimeni nu se incumeta sa anticipeze ce se va intampla urmatoarele luni. Dar Rusia domina intr-atat livrarile de gaze, incat orice mica perturbare in aprovizonare poate conduce la un important deficit de gaze in Europa de est si la o crestere verginoasa a preturilor la resurse energetice", afirma publicatia.

In opinia ziarului britanic, este destul de putin probabil ca Moscova sa decida inchiderea totala a gazoductelor. Totusi, multi dintre expertii consultati de Independent se tem ca acest scenariu va deveni realitate in cazul in care razboiului sanctiunilor dintre Occident si Kremlin se va amplifica.