Un procent de 54% dintre cetăţenii europeni susţin rămânerea Marii Britanii în UE, potrivit unui sondaj difuzat luni de Fundaţia Bertelsmann, cu trei zile înaintea referendumului la care alegătorii britanici vor trebui să se pronunţe în legătură cu rămânerea sau nu a ţării lor în blocul comunitar. Circa 21% dintre cei chestionaţi se pronunţă în favoarea părăsirii UE de către Marea Britanie, mai relevă sondajul, realizat în rândul cetăţenilor din şase ţări mari din UE - Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania şi Polonia, scrie agerpres.

Defalcat pe ţări, spaniolii (64%) şi polonezii (65%) sunt cetăţenii europeni care îşi doresc cel mai mult ca britanicii să rămână în UE, procentul scăzând la italienii (55%) şi la germanii chestionaţi (54%). Cel mai puţin dornici ca Marea Britanie să rămână în UE sunt francezii, 41% declarându-se în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE, iar 25% spunând că şi-ar dori un Brexit.

Teama de efectele asupra propriilor economii în cazul unui Brexit este relativ scăzută, inclusiv în rândul cetăţenilor europeni care îşi doresc rămânerea Marii Britanii în blocul comunitar. Cei mai îngrijoraţi sunt polonezii (51%), în timp ce în rândul francezilor, spaniolilor şi italienilor prevalează opinia că nu vor exista consecinţe negative. Majoritatea europenilor consultaţi - 67% - nu cred că un Brexit ar avea consecinţe negative concrete asupra economiei propriei ţări. Acest procent este ceva mai mic în cazul cetăţenilor germani (63%), însă creşte în cazul italienilor (68%) şi al spaniolilor (71%).

Sondajul Fundaţiei Bertelsmann include întrebarea ipotetică referitoare la care ar fi poziţia celui chestionat în cazul în care ar fi consultat cu privire la rămânerea propriei ţări în UE. Spaniolii, polonezii şi germanii sunt cel mai puţin eurosceptici, 74% dintre spanioli, 66% dintre polonezi şi 62% dintre germani pronunţându-se în favoarea rămânerii ţărilor lor în UE, în timp ce 52% dintre francezi şi 54% dintre italieni doresc ca ţările lor să continue în blocul comunitar. Sondajul a fost realizat în luna aprilie, pe un eşantion reprezentativ de 10.992 de participanţi în cele şase ţări mari din UE deja menţionate.