'La nivelul Eurogrupului, există contacte asupra contribuţiei posibile a Moscovei la planul de ajutor financiar pentru Cipru', a afirmat Shiarly la postul public de radio. Rusia a furnizat deja, în 2011, un împrumut de 2,5 miliarde de euro Republicii Cipru, grav afectată de criza din Grecia. Nicosia a solicitat ulterior un credit suplimentar de 5 miliarde de euro, care nu i-a fost însă acordat.

Guvernul cipriot a cerut, de asemenea, Rusiei prelungirea cu 5 ani a termenului de rambursare a împrumutului, scadent în 2016. Marţi, ministrul de finanţe a declarat că se aşteaptă la un răspuns 'pozitiv' la această solicitare în luna februarie. Potrivit unui scurt comunicat emis marţi de Kremlin, preşedintele rus Vladimir Putin a discutat telefonic cu omologul său cipriot Demetris Christofias, cu care a evocat, în special, 'chestiuni de cooperare pe plan economic şi financiar'.

Într-un interviu publicat luni de cotidianul german Handelsblatt, primul ministru rus Dmitri Medvedev a apreciat că revine în primul rând Nicosiei şi Uniunii Europene să identifice o soluţie, menţionând şi că Moscova 'nu va refuza să ajute, în anumite condiţii'. Republica Cipru se află în discuţii, din iunie 2012, cu FMI, UE şi BCE pentru un plan de salvare. Guvernul de la Nicosia a estimat necesarul de asistenţă la 17 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde pentru sistemul bancar.

Negocierile nu au avansat însă, mai ales din cauza refuzului autorităţilor cipriote de a proceda la privatizările cerute de troică. Totodată, evaluarea necesităţilor de finanţare ale băncilor se află în întârziere. Statele din zona euro au preferat să aştepte desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din Cipru, al căror prim tur va avea loc la 17 februarie, pentru a lua o decizie, relateaza Agerpres.