Iata cum prezinta cotidianul RBK Daily aceste evenimente:

1. Anexarea de catre Rusia a peninsulei Crimeea si conflictul din regiunea miniera Donbas din estul Ucrainei au facut parte dintr-un plan mai amplu de creare a unei zone tampon intre Rusia si o Ucraina prooccidentala. Dar, scrie RBK Daily, planul a fost realizat partial, antrenand, in schimb, unul dintre cele mai grave conflicte militare din Europa ultimelor decenii. Moscova a fost izolata pe plan extern, iar influenta ei pe arena mondiala s-a diminuat considerabil.

2. Moneda nationala a Rusiei, rubla, a devenit, in opinia RBK Daily, principala victima a anului 2014, depreciindu-se in mod dramatic. Cursul ei a fost afactat, pe rand, de soldatii rusi pierduti prin Crimeea si Donbas, de scaderea pietei petrolului, de sanctiunile occidentale, dar si de actiunile sau indiferenta responsabililor rusi, de panica populatiei. Dupa o serie de incercari nereusite ale Bancii centrale de a sustine rubla, moneda rusa a depasit pentru prima data in istorie 100 de ruble/euro si 80 de ruble/dolar. Intr-un an, rubla a pierdut 40%.

3. Dupa evenimentele din Crimeea si sanctiunile dure impuse Rusiei de Occident, alta mare nenorocire s-a abatut asupra Moscove: scaderea preturilor la petrol. Decizia OPEC de a nu reduce cotele de productie au aruncat piata intr-un adevarat vartej al deprecierii. Pretul de 60 de dolari/baril ameninta economia rusa cu o contractie de 5% in 2015.

4. Anul 2014 s-a derulat sub imperiul sanctiunilor occidentale menite, in opinia RBK Daily, sa izoleze Rusia pe arena mondiala. Un nou tip de razboi rece, care, potrivit estimarilor ministerului de finante de la Moscova, va costa Rusia aproximativ 40 de miliarde de dolari pe an. Impreuna cu petrolul ieftinit restrictiile decretate de lumea occidentala vor constitui principalul risc pentru Rusia in 2015.

5. Dosarul Basneft. Statul rus, care constroleaza peste 50% din productia si prelucrarea petrolului, a continuat procesul de consolidare a pozitiei sale pe aceasta piata. Dupa IUKOS, Sibneft, UNK-BP, sub controlul statului a intrat compania Basneft. In conditii de criza economica si pe fondul scaderii preturilor la titei, expansiunea statului va inceta, cred expertii.

6. Olimpiada de iarna de la Soci pretindea, la inceputul anului, de statutul de cel mai important eveniment din 2014, dar a fost umbrita de actiunile ulterioare angajate de Kremlin in Ucraina.

7. Daca Vestul a intors, practic, spatele Rusiei, Moscova s-a orientat spre Est. Astfel, Gazprom a reusit sa incheie un constract record privind livrarea de gaze naturale in China pentru 400 miliarde de dolari. Rosneft a atras investitori asiatici si a convenit sa furnizeze petrol in India.