Oficialul de la Moscova a precizat ca "partea rusă a informat pe larg Alianţa despre viitoarele exerciţii", iar "Aliantei Nord-Atlintice i-au fost trimise invitaţii corespunzătoare".

Exerciţiile strategice comune ruso-belaruse "Zapad-2017" au fost programate in perioada 14 şi 20 septembrie pe teritoriul Republicii Belarus. Conform datelor Ministerului apararii, pentru preconizatele manevre au fost mobilizati aproximativ 12.700 de militari, 70 de avioane şi elicoptere de lupta, precum şi 680 de echipamente militare.

O serie de ţări NATO, precum şi autorităţile din Ucraina şi-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la viitoarele exerciţii, descrise de MAE rus drept pur defensive. "Numărul total al personalului şi unitatilor de luptă nu depăşeşte nivelul supus monitorizării obligatorii a anumitor tipuri de activităţi militare stabilite prin Documentul de la Viena din 2011", a menţionat institutia într-un comunicat la 25 august.

Precizarea a venit dupa ce guvernul lituanian a estimat ca la manevrele din Belarus vor participa in jur de 100.000 de militari ruşi, iar presa occidentala a scris ca aplicaţii vor avea loc inclusiv in Marea Baltică şi enclava Kaliningrad. In acest context, responsabili ai NATO s-au declarat ingrijorati, apreciind ca manevrele ar putea să mascheze de fapt o relocare a forţelor ruse mai aproape de graniţele ţărilor baltice şi ale Poloniei.