Banca a realizat anul trecut un profit operațional de 121 de milioane de lei, cu 50% mai mare față de cel din 2013, rezultatul final fiind afectat de un cost al riscului de 67 de milioane de lei, pe fondul operațiunilor de scoatere în afara bilanțului a unor creanțe aferente în proporție de 98% expunerilor acordate înainte de 2013.

”EximBank și-a dinamizat consistent activitatea în ultimii doi ani, atingând indicatori de performanță peste media pieței financiare. În 2014, în condițiile în care datele pre¬li¬mi¬nare indică o pierdere de peste patru mi-liarde de lei pentru întregul sistem bancar local, iată că EximBank reușește să se mențină în categoria restrânsă a băncilor profitabile. Banca și-a majorat anul trecut expunerea totală la 4,7 miliarde de lei, față de 4,5 miliarde de lei în 2013, acționând pe o piață de corporate banking caracterizată de o cerere de creditare scăzută și, în același timp, de o concurență puternică”, a spus Traian Halalai, președintele EximBank.

Pe parcursul anului trecut, EximBank a acordat credite noi în valoare de aproape 900 de milioane de lei, nivel în linie cu cifrele înregistrate anul anterior. Principalii beneficiari ai noilor facilități de finanțare au fost companiile mari, cu o pondere de 57% în totalul creditelor noi acordate, urmate de întreprinderile mici și mijlocii (41%).

”EximBank a avut un rol deosebit de important în susținerea mediului de afaceri local, prin diversificarea și intensificarea utilizării instrumentelor specifice de suport atât în nume și cont propriu, cât și în numele și în contul statului. Astfel, expunerea nou aprobată față de economia reală a atins 3,4 miliarde de lei în perioada 2013 - 2014, în ciuda provocărilor cărora a trebuit să le facă față sectorul bancar românesc. Impactul asupra economiei naționale este însă semnificativ mai mare, având în vedere efectul de multiplicare al instrumentelor specifice prin care s-a materializat sprijinul acordat prin activitatea băncii”, a explicat Traian Halalai.

Oficialul EximBank a subliniat că banca s-a concentrat pe implementarea unei politici prudențiale în ceea ce privește analiza riguroasă a dosarelor de credit, ceea ce a avut ca efect menținerea unui nivel extrem de redus al creditelor neperformante. ”Ne mândrim practic cu o calitate foarte bună a expunerii asumate de bancă ce se traduce într-un nivel al creditelor neperformante în 2014 de 3,1% față de o medie a sistemului bancar de circa 14%”, a mai spus Traian Halalai.

Această intensificare a suportului acordat economiei românești în perioada 2013 - 2014 a avut loc în condițiile în care banca a parcurs un amplu proces de modernizare care a vizat redefinirea și eficientizarea fluxurilor operaționale, diversificarea și îmbunătățirea semnificativă a calității gamei de produse și servicii (trezorerie, trade finance, factoring și cash management), precum și extinderea rețelei teritoriale cu nouă unități.

”Credem că banca este pregătită să intre într-o fază de dezvoltare susținută a activității, iar faptul că autoritățile au decis ca EximBank să-și extindă mandatul prin preluarea atribuțiilor specifice unei bănci de dezvoltare oferă o platformă solidă de susținere a evoluției pozitive”, a mai spus Traian Halalai.

Autoritățile au decis recent ca activitățile specifice unei bănci de dezvoltare să fie gestionate de EximBank, modelul operațional urmând să se concentreze pe finanțarea economiei reale și creșterea eficienței politicilor macroeconomice, cu accent pe facilitarea absorbţiei fondurilor europene în perioada 2015-2020 prin asigurarea co-finanţării proiectelor care reprezintă angajamente ale României faţă de UE.

Cadrul integrat de funcționare este în curs de elaborare, urmând să fie definitivat în cel mai scurt timp de grupul de lucru care reunește experți ai EximBank, ai Ministerului Finanțelor Publice și ai Ministerul Fondurilor Europene.

EximBank este o instituţie specializată al cărei portofoliu de produse, axat pe cele trei direcţii de acţiune - finanţare, garantare şi asigurare, permite băncii să susţină activitatea şi dezvoltarea exportatorilor, a IMM-urilor şi a companiilor ce derulează proiecte în domenii prioritare pentru dezvoltarea economiei.
Pachetul de produse de finanțare al EximBank cuprinde atât credite pentru activitatea curentă, cea de export  sau investiții, cât și produse specifice categoriei ajutoarelor de stat, precum: creditul cu dobândă subvenționată, sau compensarea parțială a dobânzii, prin care firmele pot recupera până la 50% din dobânda plătită pentru creditele de investiţii contractate în lei de la orice bancă comercială. EximBank și-a întregit oferta soluțiilor de finanțare prin dezvoltarea serviciilor de factoring și cash management, precum și a unei game variate de produse din zona trezoreriei.

Garanțiile oferite de EximBank sunt emise în numele și contul statului român, sunt  suverane, reduc riscurile asociate activității de creditare și facilitează astfel accesul companiilor la finanțare. Banca oferă garanții pentru exportatori, IMM-uri și alte companii, societăți care derulează proiecte cu finanțare din fonduri europene sau care dezvoltă proiecte în domenii prioritare – dezvoltarea infrastructurii, protecția mediului.

În ceea ce privește minimizarea riscurilor, EximBank oferă companiilor posibilitatea de a reduce substanţial riscurile comerciale şi politice ce pot apărea în derularea tranzacţiilor comerciale internaţionale printr-o gamă variată de produse de asigurare. Împreună cu subsidiara sa EximAsig - societate specializată în asigurarea riscurilor financiare şi a altor tipuri de riscuri complementare acestora - EximBank poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pieţele internaţionale, atât din Uniunea Europeană cât şi din zonele cu riscuri crescute din Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Latină.