Cosmonautii au cultivat legume japoneze și grâu pitic, ale cărui grăunțe sunt de o calitate excelentă, a explicat Margarita Levinskih, expert la Institutul pentru probleme biomedicale al Academiei de Științe din Moscova. Potrivit precizarilor sale, anul viitor ei vor cultiva orez, roșii și ardei în sera de pe ISS, dar nu inainte de a fi reparată pentru a fi operațională, mentioneaza agenția RIA Novosti.

Pe de o parte, aceste culturi vor completa alimentația astronauților în timpul misiunilor. Pe de alta parte, cu ajutorul lor oamenii de stiinta vor putea verifca dacă plantele obținute in astfel de conditii suferă modificări de ordin genetic în spațiu. În prezent, ISS este aprovizionată regulat cu hrană de pe Terra. Ultimul transport a fost facut acum câteva săptămâni, cand o navă comercială a dus pe ISS o încărcătură de 1.300 kg: hrană, îmbrăcăminte, cadouri de Crăciun trimise de familiile astronauților și furnici, destinate unui studiu.

NASA a anunțat la începutul acestui an că durata de viață a ISS va fi prelungită cu patru ani datorită garanțiilor financiare ale guvernului american, așa încât laboratorul din spațiu va rămâne operațional cel puțin până în 2024.