Trimiterea de trupe in Ucraina este un pas periculos și ireversibil. Odată ajunsa pe teritoriul Ucrainei, o tara în care controlul guvernamental este slab sau nu exista, trupele rusești vor deveni o minge pe care vor dori s-o loveasca diferite forțe. Paramilitarii neidentificati ar putea sa-si faca un obicei de a arunca cu "cocktail-uri Molotov" in trupe fara sa riste nimic. Rusia va fi într-o poziție vulnerabilă, apreciaza Gleb Pavlovsky, seful Fundatiei pentru Politici Eficiente de la Moscova, citat de gazeta.RU.

"Interventia militara in Ucraina va contribui la revoluția din aceasta tara. Astazi există un echilibru fragil între radicali și vechea opoziție parlamentară, care nu este interesata ca pe strazi sa apara haosul. Dar dacă incepe războiul, opoziția parlamentară va deveni o veriga inutila. În cazul invaziei am arunca, de fapt, benzină în focul revoluției ucrainene, cand in realitate ar trebui sa turnam apa", afirma Pavlovsky.

Sarcina Rusiei este sa izoleze problema. "Noi, desigur, avem dreptul sa pretindem garantii suplimentare pentru interesele noastre în Crimeea, precum și garantarea rambursarii împrumutului de doua miliarde de dolari. Dar nu vad sensul introducerii unui contingent suplimentar de trupe care sa se transforme în ținta tuturor ucrainenilor. Trupele noastre vor fi in Ucraina sub privirile camerelor foto si video, iar ceea ce vor transmite va crea o imagine infricosatoare a Rusiei în toata lumea, care nu va putea fi spalata de nicio propaganda", declara Pavlovsky.

La nivel internațional, desfășurarea de trupe va fi considerată drept agresiune, fapt care va duce la o scădere catastrofală a prestigiului Rusiei în lume. Aliații din CSI vor deveni neicrezatori, deoarece vor proiecta ceea ce se întâmplă la propria situatie.

"Obama va fi fericit și vom pierde Ucraina. Si la intern, Putin va pierde sprijinul clasei de mijloc care nu doreste să plătească pentru un război și dezavueaza ideea războiului în sine. Da, Occidentul s-a comportat urat atunci când, după semnarea pacii cu manifestantii Euromaidanului nu a incercat sa-l protejeze pe Ianukovici. Putin are dreptul sa fie furios, dar nu ne putem permite sa platim un deceniu de acum incolo consecințele greselii de a interveni militar in Ucraina", afirma analistul politic