Noile strategii elaborate de Rusia si China in domeniul spatial determina Statele Unite sa-si intareasca prezenta pe orbitele circumterestre, iar un conflict intre marile puteri care s-au desfasurat in cosmos, ar putea declansa o noua cursa a inarmarilor, scrie Lee Billings in Scientific American.

"In jurul planetei noastre se rotesc intr-un cerc strans aproximativ 1300 de sateliti activi, care asigura comunicatiil globale prin satelit, sistemul de navigatie GPS, informatii meteorologice si un sistem orbital de supraveghere. Pentru militarii care se bazeaza, in planificarea operatiunilor lor, pe datele obtinute de la unii dintre acesti sateliti, spatiul a devenit cel mai ridicat punct", sustine autorul articolului. 

Statele Unite domina acest sector, dar Rusia si China vor sa zdruncine aceasta suprematie, elaborand programe militare cosmice proprii, continua analistul. El se declara convins ca o colaborare pe acest palier de activitate va conduce la conflict, care ar putea, in opinia lui, "paraliza intreaga infrastructura spatiala a planetei".

Intervievat de agentia Sputniknews, expertul militar rus Vasili Kachine, de la Centrul de analize strategice si tehnologice, sustine, la randul sau, ca un compromis in domeniul armamentului spatial este putin probabil, pentru ca Statele Unite nu sunt pregatite pentru un astfel de pas.

"De la sfarsitul razboiului rece, armele spatiale au inregistrat un progres major. Capacitatile satelitilor de recunoastere, de telecomunciatii si de navigatie au crescut substantial, in timp ce costurile lor au scazut. In prezent, nici macar o drona nu poate fi folosita fara a apela la telecomunicatii prin satelit", spune expertul rus.

Potrivit afirmatiilor sale, in conditiile in care Rusia si China au dezvoltat domeniul spatial, ajungand sa reprezinte o amenintare la adresa supramatiei detinuta inca de SUA in acest sector, lucrurile ar ptuea degenera intr-un conflict de amploare. Iar situatia s-ar putea agrava in deceniile urmatoare. "Exemplul Rusiei, SUA si al Chinei ar putea fi urmat de alte puteri spatiale mai putin importante, precum India, Iran, Israel, ba chiar Brazilia si Pakistan", crede Kachine.