Concret, Cassini a surprins doua  structuri ciudate, care "amesteca" praful in interiorul inelului F. Cele doua obiecte au fost observate inca de anul trecut, in timpul uneia dintre primele manevre de iesire pe orbita polara, care permite aparatului spatial sa zboare saptamanal prin inelele planetei-gigant. Structurile nu au nume oficial, ele fiind inregistrate drept F16QA si F16QB.

In opinia astronomilor, ambele obiecte nu reprezinta aglomeratii de particule de praf, ci fragmente de asteroizi sau alte "roci" zburatoare, cu diametru de cateva sute de metri. Aparitia unor astfel de "bolizi" in interiorul inelelor planetei Saturn nu este un fenomen unicat. Problema este ca, de regula, ei fie parasesc rapid spatiul inelelor, fie sunt distrisi de forta de atractie a satelitilor naturali ai astrului si care se afla in interiorul inelelor sau alaturi de ele.

Dar F16QA si F16QB au supravietuit, "o performanta" la care expertii NASA nu s-au asteptat. Acum, daca cele doua structuri se vor intalniri cu unul dintre satelitii naturali ai lui Saturn, Prometeu, cele doua structuri ar putea modifica total configuratia inelului F, acoperindu-l cu un complicat "desen" format din "fluxuri" de praf, impletite intre ele, ca urmare a interactiunilor gravitationale.