Conform traditiei, revista medicală britanică publică în ajunul Anului Nou o ediţie specială cu studii serioase legate de subiecte insolite şi surprizatoare. Astfel, intrigaţi de modul special de a merge balansând o singura mână, o echipă de neurologi din Portugalia, Italia şi Olanda, specialişti în tulburări de mişcare, s-au ocupat de preşedintelui rus, premierului Dmitri Medvedev şi alti trei oficiali.

'Primul lucru la care te gandesti este Parkinson', deoarece balansarea asimetrică a braţelor reprezintă un semn precursor al maladiei, au spus medicii dupa ce au studiat înregistrări video cu liderii ruşi pe YouTube. Ipoteza respinsa insa in absenta altor simptome care sa intareasca aceasta varianta, precum tremurături ale mâinilor sau coordonarea slabă a membrelor.

In aceste conditii, specialistii au luat in calcul dexteritate preşedintelui Putin, deţinator al unei centuri negre la judo, ajungand la concluzia ca actuala tinuta a liderului de la Kremlin s-a modelat în timpul activităţii sale în KGB sau este rezultatul unor antrenamente militare intensive. Rezultatul - acest mod unic de a se deplasa, pe care oamenii de ştiinţă l-au denumit 'mers de pistolar'.

Venind cu argumente suplimentare, cercetatorii au facut referire la 'un manual de instruire a angajaţilor KGB', care descrie cum trebuie acestia să-şi ţină mâna dreaptă blocată la nivelul pieptului în timpul mersului pentru a putea, în faţa inamicului, să scoată arma într-o fracţiune de secundă.

In cazul premierului Dmitri Medvedev, expertii au recuoscut ca situaţia nu este foarte clară, pentru ca nu este vorba de antrenamente militare. 'Mersul său de pistolar' ar ţine mai degraba de un fenomen de mimetism. Este un lucru obişnuit să vrei să-ţi imiţi şeful", au comentat autorii studiului.