„Este vorba de o crima, un asasinat politic”, a declarat Souha Arafat agentiei Reuters, dupa ce a primit raportul Institutului de specialitate din Lausanne. „Documentul confirma toate banuielile noastre”, a adaugat ea, dupa intalnirea cu expertii elvetieni, una dintre cele trei echipe de medici legisti, care au examinat probele.

Expertiza rusa respinge teza otravirii. In ceea ce priveste ancheta franceza, judecatorii nu au primit inca rezultatele analizei, efectuate dupa exhumarea cadavrului, in noiembrie 2012. Arafat a murit in noiembrie 2004, intr-un spital militar din Franta, dupa o scurta si misterioasa boala. Timp de mai multe luni, el a fost izolat de armata israeliana, care i-a furnizat alimente prin intermediul unui palestinian, ramas langa Arafat.

„Francezii stiu, dar tac”, a afirmat pentru cotidianul Le Figaro, o sursa din serviciile de spionaj, dupa decesul „Batranului”, cum ii spuneau palestienii liderului lor. Exista un dosar „Secret defense”, dar sunt putine sanse ca el sa fie scos la lumina, a apreciat interlocutorul publicatiei franceze.

„Presedintele de atunci al Frantei, Jacques Chirac, ministrul apararii, Michele Alliot-Marie si patronul DGSE, Pierre Brochand, stiu care este cauza mortii lui Yasser Arafat”, afirma, la momentul respectiv, un cadru din DGSE. Concluzia expertilor elvetieni pun presiune pe specialistii francezi, singurii care nu au divulgat rezultatul analizelor lor.