UMP interpretează această creştere drept "efectul Taubira asupra securităţii", referindu-se la ministrul Justiţiei Christiane Taubira. "Absenţa fermităţii Guvernului faţă de delincvenţii de origine română i-a determinat pe aceştia din urmă să îşi multiplice infracţiunile", apreciază într-un alt comunicat grupul UMP din Consiliul din Paris, care denunţă "lipsa de acţiune a primarului Parisului în demolarea taberelor insalubre de la porţile capitalei".

 În opinia secretarului naţional al partidului pentru securitate, Bruno Beschizza, creşterea numărului de furturi este imputabilă "politicii penale a lui Taubira, cu o cultură a scuzelor, laxismului judiciar şi impunităţii instituţionalizate", un "trio periculos" care începe să producă "efecte devastatoare".

La începutul lui februarie, ministrul de Interne Manuel Valls, a anunţat înfiinţarea unor "celule" specializate în jandarmerie şi comisariate pentru a combate furturile în creştere în 2012. Marţi, Le Figaro a menţionat o "explozie istorică" de furturi în capitală, cu o creştere de aproximativ 59 la sută la Paris în ianuarie 2013, în raport cu aceeaşi lună a lui 2012, relateaza Antena3.

În ceea ce priveşte furturile din buzunare la metrou şi în reţeaua RER, creşterea este de 58 la sută, potrivit cotidianului. Fără a confirma sau infirma cifrele, prefectul de poliţie din Paris Bernard Boucault a explicat într-un comunicat că numărul delictelor înregistrate în ianuarie 2012 omite câteva zile, ceea ce ar putea explica parţial "creşterea constatată între ianuarie 2012 şi ianuarie 2013", potrivit unei surse.