Responsabili ai partidului la guvernare, Rusia unitta, sustin ca autoritatile nu intentioneaza o modificare a legislatiei. Aiurea, spune opozitia. Si adauga: "In Rusia a devenit deja o traditie ca dupa fiecare atac terorist sa se procedeze la o inasprire a regulilor pentru societatea civila", scrie cotidianul Kommersant.

"Este, fara indoiala, o tragedie ingrozitoare. Dar daca este sa vorbim despre consecinte politice, situatia creata pare croita pentru putere. Ea va permite mentinerea si pe mai departe a isteriei, cum ca dusmanul e langa noi, adica nu doar la granite, ba chiar in transportul in comun", a explicat Emilia Slabunova, liderul partidului Iabloko. 

"La ce ar trebui sa ne asteptam? Poate se va ajunge chiar la interzicerea totala a oricaror demonstratii de strada organizate de forte care nu convin Kremlinului", a continuat Slabunova. In opinia ei, daca Vladimir Putin va candida pentru alt mandat, echipa lui va folosi exploziile din metrou pentru a-l prezenta pe presedinte drept "salvatorul".

Un lucru este cert, a incercat un fel de concluizie publicatia Gazeta.ru: "indiferent de cine si ce s-a aflat in spatele acestui act terorist, agenda politica se va schimba, disparand, cel putin pentru o buna perioada de timp, teme precum lupta impotriva coruptiei, pretestele liceenilor, chiar dificultati economice".

Vedomosti constata, pe de alta parte, ca si de aceasta data, nimeni nu vorbeste despre "responsabilitatea serviciilor speciale", care ar trebui sa dea socoteala pentru ca nu au prevenit tragedia de luni. "In schimb, serviciile primesc noi finantari si noi atributii. Ultima restructurare a avut loc in iunie 1995, dupa ocuparea spitalului din Budionnovsk", noteaza Vedomosti.