Exporturile de echipamente militare provenite din Rusia, unul dintre cei mai mari furnizori globali de armament, au atins un nivel record în 2012, de peste 14 miliarde de dolari, a anunţat luni preşedintele Vladimir Putin, relatează AFP.


"În acest an, am atins un nivel record de livrări de echipamente militare", a anuntat seful statului, citat de agenţiile de presă ruse. "Asta inseamna peste 14 miliarde de dolari, iar obiectivele noastre sunt depăşite", a subliniat el.

Potrivit precizarilor sale, noile contracte semnate în cursul acestui an, cu livrări ulterioare, reprezintă peste 15 miliarde de dolari. În 2011, exporturile au atins suma de 13,2 miliarde de dolari, o sumă record, dintre care 10,7 miliarde de dolari proveniţi din livrarile întreprinderii publice Rosoboroneksport.

Oficialii ruşi au estimat că schimbările de regim din lumea arabă au provocat o pierdere de patru miliarde de dolari. Vladimir Putin a cerut industriei militare să pună accentul pe "reparaţia şi modernizarea" echipamentelor, în scopul de "a-şi consolida poziţia pe pieţele internaţionale" ale Rusiei, noteaza Mediafax.