In opinia omului de stiinta elvetian, in trecut, extraterestrii i-au ajutat pe oameni, care vedeau in fiintele venite de foarte departe niste zei, niste "dumnezei". Si este foarte posibil ca, in perspectiva, extraterestrii sa influenteze din nou evolutia umanitatii. "Va fi un fel de salt evolutiv operat din exterior. Am avut o evolutie, suntem cu totii rezultatul evolutiei. Terra nu a fost niciodata un sistem inchis. Au existat mereu interventii.Cel putin asa reiese din vechile scriituri", a explicat von Daniken.

In opinia eseistului, pe Terra, extraterestrii au avut un comportament laudabil: au invatat mai multe limbi, au studiat triburile cu care au intrat in contact si au furnizat informatii stiintifice oamenilor primitivi, care "nu intelegeau ce se intampla".

Argumentandu-si teoria, cercetatorul a facut referire la cele doua calendare  ale civilizatiei Maya, unul civil, de tip solar, unde anul numara 356 de zile si altul religios, numit si Calendarul lui Dumnezeu, unde anul numara doar 260 de zile. De ce? Von Daniken, profesor la Universitatea din Bonn si un expert al lumii mayase, are si o explicatie.

"Intre orbitele planetelor Marte si Jupiter exista o centura de asteroizi. Ea numara mii de resturi de corpuri spatiale. Daca acolo ar exista o planeta, perioada ei de revolutie in jurul Soarelui ar fi de 260 de zile", a spus omul de stiinta. Printre altele, astroarheologul afirma ca, daca Atlantida nu ar fi fost o legenda, ea ar fi putut fi fondata de Poseidon, zeul marilor si oceanelor in mitologia greaca. Pentru von Daniken, Poseidon a fost un "extraterestru".

"Intr-o buna zi, ei au spus la revedere, promotand sa revina intr-un viitor indepartat. O promisiune care figureaza in toate culturile si religiile existente", a constatat, de altfel, Erich von Daniken. El subliniaza ca nu stie cand extraterestrii se vor intoarce pe Terra, dar nu exclude posibilitatea ca ei sa se afle deja printre noi.