O intrebare care are sute de raspunsuri, unele fascinante, altele ciudate sau incredibile. Recent, cercetatorii Unviersitatii Oxford au prezentat un raport care, in opinia lor, ofera una dintre cele mai plauzibile ipoteze. In opinia lor, extraterestrii sunt, practic, pretutindeni in spatiu, dar hiberneaza. De ce? Pentru ca este ... prea cald!

Autorii lucrarii stiintifice s-au intrebat ce ar putea face o civilizatie extrem de avansata? Dupa ce a explorat cea mai mare parte din Unviers, dupa ce a testat toate legile fizicii, progresant la maxim, ea "se va concentra in special pe chestiuni culturale, interne", explica pe blogul sau Anders Sandberg, unul dintre semnatarii raportului. Adica se vor ocupa de informatizare!

Dar, pentru ca o societatea, oricat de avansata ar fi, sa poata beneficia de cel mai puternic sistem informatic, are nevoie de suficienta energie pentru a pune in miscare ordinatoarele. Si aici intra caldura in joc: legile termodinamice spun ca un ordinator va fi de 10 ori mai eficient, daca este de 10 ori mai frig. Conform calculelor, in cateva mii de miliarde de ani, vidul spatial va atinge zero absolut.

In asteptarea celui moment, civilizatiile dezvoltate au intrat in "hibernare", pentru a consuma cat mai putin. In acelasi timp, ei ar fi pus la punct tehnologii automatizate concepute sa le protejeze resursele pentru vremuri mai bune, cred autorii raportului.