Viata inteligenta de dincolo de granitele Pamentului se ascund, dupa toate probabilitatile, nu la periferie, precum Terra, ci in centrul Caii Lactee si al altor galaxii incevinate, acolo unde exista mai multe "materiale de constructie" pentru nasterea unor civilizatii avansate din punct de vedere tehnologic, afirma un grup de oameni de stiinta intr-un articol publicat in revista Astrobiology.

De mai bine de 50 de ani, astronomii Institutului pentru identificarea civilizatiilor extraterestre SETI, din Statele Unite, si colegii lor din intreaga lume incearca sa gaseasca viata dincolo de orbita terestra, ascultand semnalele radio primite din diferite colturi ale galaxiei. Deocamdata nu s-a descoperit viata inteligenta sau neinteligenta, dar, potrivit responsabililor NASA si SETI, este doar o chestiune de timp.

Astazi, spun Ian Morrison, de la University of New South Wells (Australia), si Michael Gowanlock, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), colegii lor cauta extraterestrii in zona de la marginea Caii Lactee, acolo unde se afla, de altfel, Pamantul. Avantajele acestor periferii rezida in faptul ca nu sunt foarte multe stele si, prin urmare, exploziile unor supernove, capabile sa distruga civilizatii sau sa pustiasca planetele apropiate, sunt foarte rare. Centrul galaxiilor este, in schimb, prea "luminos", teatrul unor frecvente evenimente astrologice de amploare, ceea ce impiedica dezvoltarea cilizatiilor.

Morrison si Gowanlock nu s-au lasat insa convinsi de aceasta explicatie si au decis sa verifice daca, intr-adevar, "metropola" galactica nu ofera conditiile necesare aparitiei vietii. In acest sens, cei doi oameni de stiinta au folosit un model computerizat al evolutiei vietii intr-o galaxie virtuala cu multe explozii de supernove.

Concluzia experimentului a fost surprinzator: in centrul galaxiilor viata inteligenta poate aparea chiar mai des si mai rapid - cu aproape 2 miliarde de ani mai devreme decat pe Terra in anumite situatii si decat la periferia Caii Lactee.

Desigur, explozia supernovelor se pot produce in jurul acestor planete cam la fiecare 1,5-2 miliarde de ani. Dar in acest interval, gratie unor conditii mult mai bogate de la suprafata planetelor, viata are timp sa evolueze si sa genereze aparitia unor fiinte inteligente in stare sa se apere pe sine si intreaga planeta de radiatiile supernovei.

In opinia celor doi cercetatori, acest lucru demonstreaza ca SETI si alte organizatii care cauta urmele vietii inteligente in Univers trebui sa-si concentreze atentia in centrul galaxiilor pentru realizarea ambitioaselor lor obiective.