Factura la electricitate a devenit, de cateva luni, o tema omniprezenta in dezbaterile privind optiunea energetica a UE. Europa risca sa devina singurul continent din lume dependent de energie importata. In 2035, aceasta dependenta va depasi 80%, cu consecinte negative pentru competitivitatea intreprinderilor europene, avertiza recent presedintele celor 27, Herman van Rompuy.

Pe acest fundal, la summitul de astazi de la Bruxelles, tarile UE vor fi indemnate sa treaca peste interesele nationale, deseori contradictorii, pentru a mobiliza investitii considerabile necesare dezvoltarii unor surse proprii de energie, constructiei de noi capacitati de productie si dezvoltarii unor interconexiuni, in vederea asigurarii transportului de gaze naturale si electricitate. Avem nevoie de aproape 1.000 de miliarde de euro pana in 2020, a sustinut Herman van Rompuy.

Va fi insa posibila identificarea unui acord? Dificila misiune in conditiile in care statele UE se confrunta cu recesiunea, fiind, totodata, nevoite sa taie din cheltuielile bugetare pentru a reduce datoriile si redresa situatia lor financiara. De altfel, proiectul de concluzii nu mentioneaza nici o cifra.

Textul, a carui copie a fost obtinuta de ziaristii de la AFP, aminteste ca fiecare stat membru isi stabileste singur compozitia buchetului energetic, fiind, in acelasi timp, obligat sa-si informeze partenerii in legatura cu marile decizii energetice nationale cu posibil impact asupra pietei globale sau a altor tari membre. Documentul noteaza, de asemenea, ca dezvoltarea energiilor regenerabile va continua, dar tinand cont de raportul cost-eficienta si de integrarea in piata europeana a electricitatii.

In ceea ce priveste exploatarea gazelor de sist, subiect care a divizat UE din cauza tehnologiei controversate de fracturare hidraulica, proiectul de concluzii nu transeaza problema, dar insista pe o exploatare sustenabila. Altfel spus, au explicat analistii, „cine vrea sa exploateze gaz de sist, este liber sa o faca, Dar, au avertizat aceiasi experti, preturile nu vor fi niciodata la fel de mici precum cele din Statele Unite. In plus, au subliniat specialistii, exploatarea resurselor de gaze de sist nu va reduce in mod substantial dependenta UE de importurile de gaze naturale.