ORADEA

La Oradea, locuitorii ale căror apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare au plătit, în medie, pentru luna decembrie, o factură de 120 de lei la o garsonieră, la un apartament cu două camere factura a fost de 195 de lei, pentru trei camere 260 de lei, iar pentru patru camere 300 de lei. Pe luna decembrie 2012, facturarea s-a făcut pentru un interval de 22 de zile, pentru consumurile înregistrate între 30 noiembrie şi 21 decembrie 2012.

Anterior, pentru luna noiembrie a anului trecut, când s-au achitat facturile pentru consumurile din perioada 27 octombrie-29 noiembrie 2012, orădenii care locuiesc în apartamente cu o cameră au plătit 115 lei, la două camere 185 de lei, la trei camere 252 de lei, iar la patru camere 292 de lei. Potrivit directorului de termoficare al societăţii Electrocentrale, facturile pe care orădenii le vor primi pentru luna ianuarie a acestui an se estimează că vor fi cu aproximativ 12 la sută mai mari decât cele pentru luna decembrie 2012.

Facturi mai mici cu circa 20-25 la sută au de plătit proprietarii apartamentelor din aproximativ 30 de blocuri din Oradea reabilitate termic în ultimii doi ani. Cea mai mică factură la căldură o plătesc locatarii unui bloc construit în 2008, care dispune de un punct termic propriu şi de contoare care măsoară energia consumată la nivelul fiecărui apartament. În luna noiembrie 2012, proprietarul unui apartament cu două camere din acest imobil, a plătit 60 de lei, aproape trei ori mai puţin decât cei din restul oraşului, factura pe decembrie fiind însă de 180 de lei, apropiată de cea pe care o achită orădenii din restul oraşului.

PLOIEŞTI

La Ploieşti, facturile la căldură au fost în luna decembrie a anului trecut cu aproximativ 30 la sută mai mari faţă de luna anterioară, unii administratori de bloc spunând că noiembrie a fost o lună atât de caldă încât, pe timp de zi, au oprit furnizarea agentului termic în blocuri. Astfel, pentru un apartament cu două camere într-un bloc cu opt etaje, factura la căldură a fost, în noiembrie 2012, de aproximativ 130 de lei, iar în decembrie pentru acelaşi apartament locuitorii au plătit, în medie, 180 de lei. Pentru apartamentele cu trei camere, factura la întreţinere a fost, în medie, de 170 de lei în noiembrie 2012, valoarea acesteia crescând la 230 de lei în luna decembrie.

La Ploieşti, tariful pentru energia termică este cel mai scăzut din ţară, preţul unei gigacalorii fiind de 244,33 lei cu TVA, iar populaţia plătind, din acest tarif, preţul subvenţionat de către Consiliul Local, respectiv 160 lei pentru o gigacalorie. Din totalul de 64.000 de apartamente din Ploieşti, 58.000 de apartamente sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare.

SIBIU

La Sibiu, oamenii au început, în 2000, să se debranşeze masiv de la sistemul centralizat de încălzire şi şi-au instalat centrale de apartament, ajungând acum ca pe locul fostelor centrale de cartier să fie construite parcări şi supermarketuri. Astfel, doar 834 de apartamente din municipiul Sibiu mai sunt branşate la o centrală de cartier, care aparţine societăţii Energo Sib, aflată în subordinea Consiliului Local. Locatarii acestora vor plăti gigacaloria la fel ca anul trecut, 265 de lei, deşi preţul gigacaloriei este de 346 de lei, diferenţa fiind suportată din bugetul local, în urma unei hotărâri adoptate de Consiliul Local Sibiu din 2011.

SUCEAVA

La Suceava, facturile la energia termică pentru luna noiembrie 2012 au fost mai mici faţă de luna noiembrie 2011, dar în luna decembrie 2012 acestea au fost cu aproximativ 15 la sută mai mari faţă de decembrie 2011 din cauză că a fost mai frig. Directorul de marketing al Termica SA Suceava, Doina Oică, a declarat că preţul gigacaloriei pentru populaţie a rămas neschimbat faţă de anul trecut, respectiv 185,48 de lei.

În noiembrie 2012 costul încălzirii a fost mai mic faţă de noiembrie 2011, în condiţiile în care temperatura medie exterioară a fost de 5 grade Celsius. Astfel, dacă în noiembrie 2012 pentru o garsonieră factura la căldură a fost, în medie, de 74 de lei, în noiembrie 2011 costul încăzirii la o garsonieră a fost de 76 de lei, iar cei care locuiesc în apartamente cu două camere au plătit 128 de lei în noiembrie 2011, în timp ce în noiembrie 2012 factura a fost de 124 de lei. 

Pentru luna decembrie 2012, pentru o garsonieră factura la căldură s-a situat în jurul valorii de 100 de lei, cei care stau în apartamente cu două camere au plătit în jur de 167 de lei, la apartamente cu trei camere factura a fost de aproximativ 217 de lei, în timp ce pentru un apartament cu patru camere factura a fost în jur de 284 de lei. În decembrie 2011, pentru o garsonieră factura la încălzire a fost în jur de 85 de lei, pentru un apartament cu două camere de 140 de lei, pentru cele cu trei camere de 180 de lei, iar pentru cele cu patru camere de 240 de lei.

TÂRGU MUREŞ

La Târgu Mureş, facturile la încălzire pentru cele aproximativ 1.500 de familii rămase în sistemul centralizat de încălzire au fost cu până la 40 la sută mai mari pe luna decembrie faţă de luna precedentă, autorităţile spunând însă că se aşteaptă ca facturile pe ianuarie să fie similare celor din decembrie.

"În funcţie de numărul de camere, procentul creşte. La o cameră avem o creştere medie de 25 la sută, la două camere de 35 la sută, la trei camere de 40 la sută", a spus Ovidiu Moldovan, directorul societăţii Locativ din Târgu Mureş, care a preluat, anul trecut, furnizarea încălzirii în sistem centralizat. Potrivit acestuia, la consumatorii unde factura se emite pe asociaţii de proprietari, în medie, pentru luna noiembrie s-au înregistrat costuri la încălzire de 72 de lei la apartamentele de o cameră, iar în decembrie de 91 de lei. 

Moldovan a spus că există şi unele recorduri la facturi. Astfel, la un apartament cu două camere cea mai mare factură, pe luna decembrie, a fost de 354 de lei, iar la un apartament cu trei camere, care are şi repartitor, de 445 de lei. 

TIMIŞOARA

La Timişoara, facturile la încălzire au crescut cu 40 la sută, chiar până la 80 la sută în unele cazuri, pentru luna decembrie, faţă de luna noiembrie, potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, Petru Olariu. Potrivit acestuia, la un apartament de o cameră, dacă pentru luna noiembrie s-a plătit în medie o factură de 110 lei, pentru luna decembrie costul este de aproximativ 200 de lei, la doua camere s-a platit 114 lei si, respectiv, 217 lei. La patru camere, factura pentru decembrie este de 803 lei, iar pentru noiembrie a fost de 708 lei. Cu toate acestea, se estimează că în ianuarie valoarea facturilor va creşte cu 40% faţă de decembrie, iar în februarie cu 15-20 la sută faţă de ianuarie.

VASLUI

La Vaslui, facturile la căldură pentru decembrie 2012 sunt duble faţă de luna precedentă, creşterea fiind determinată de mărirea programului de furnizare a căldurii de către societatea Termica, în timp ce comparativ cu 2011 facturile pe decembrie au crescut cu 10 procente. Potrivit conducerii Termica SA, vasluienii care primesc căldură în sistem centralizat au de plătit pentru decembrie 120 de lei pentru o garsonieră, 250 de lei pentru un apartament cu două camere, 320 de lei pentru unul cu trei camere şi 350 pentru un apartament cu patru camere.

ZALĂU

La Zalău, majoritatea populaţiei se încălzeşte cu centrale pe gaz şi pe lemne, iar locuitorii se aşteaptă ca facturile la întreţinere din luna ianuarie să fie mai mari cu până la 50 la sută faţă de cele achitate în decembrie, din cauza frigului. În Zalău, populaţia s-a debranşat în masă de la sistemul centralizat de încălzire în perioada 1998-2000, iar la Uzina Electrică mai sunt racordaţi doar aproape o mie de locuitori şi 40 de agenţi economici şi instituţii publice. Conducerea Uzinei Electrice Zalău a menţinut în această iarnă tariful din sezonul rece trecut, pentru abonaţii casnici, de 170 de lei/gigacalorie (TVA inclus), dar a crescut cu 11 lei tariful pentru agenţii economici, ajungându-se la 445 de lei/gigacalorie (fără TVA).