In Senatul american, candidatura lui Carter a fost aprobata cu entuziasm: 93 de voturi "pentru" si 5 "impotriva". Rar se intampla ca adversarii republicani ai presedintelui sa dea dovada de atata bunavointa in astfel de situatii. Dar Carter cunoaste bine Pentagonul, unde a fost adjunct al secretarului de stat insarcinat cu achizitii de armament si munitie.

La mijlocul anilor 1990, el a publicat o analiza cu un titlu apocaliptic: "A doua zi: actiunile de intreprins dupa o explozie nucleara intr-un oras american". Studiu unde el propune, printr altele, inchiderea autostrazilor pentru supravietuitorii civili pentru a facilita circulatia echipelor de urgenta, evacuarea marilor aglomeratii urbane, in asteptarea altor deflagratii similare.

In acest context, Walter Pincus, jurnalist la Washington Post, specializat in "descifrarea celor mai obscure texte guvernamentale, a constatat ca Barack Obama a solicitat Congresului pentru 2015-2016 suma de 8,8 miliarde de dolari pentru arsenalul atomic al tarii: o crestere de peste 10% comparativ cu anul anterior.

Astfel, Pincus ajunge la concluzia ca aceste solcitari bugetare creaza senzatia ca SUA se pregatesc, de fapt, pentru un razboi nuclear.